Oldal kiválasztása

A címben szerepel egy érdekes szó: szervezés. Én úgy gondolom, hogy a költözés is egyfajta szervezés. És a Garázsvásárt is meg kell szervezni. Hisz magától nem fog semmi sem megoldódni. 😉
Garázsvásárt még nem szerveztem, viszont rengeteg mást igen. Viszont, amióta egyszer feljött a garázsvásár téma itt a blogon, azóta nyitott fülekkel közlekedem. Így ha hallok valami érdekeset ezzel kapcsolatban, akkor azonnal feljegyzem. Ez a poszt is a feljegyzéseim és tapasztalataim alapján született.

 

#1.  Találd meg magadban, hogy MIÉRT akarsz garázsvásárt szervezni!

Gondold végig, hogy MIÉRT akarod ezt a garázsvásárt. Azt azért vedd figyelembe, hogy a garázsvásár szervezés és kivitelezés elég húzós meló. Nem csak annyi lesz, hogy „összegyűjtök néhány dolgot, aztán jó gyorsan eladom”. Ha jól akarod csinálni, akkor energiát kell belefektetni. És nem biztos, hogy mondjuk egy nagy költözés közepén maradna energiád néhány póló meg néhány könyv eladására egy teljes vásárt szervezni. Szinte biztos vagyok abban, hogy tudod, hogy mit jelent valamit „szervezni”. Ezért fontos, hogy mielőtt belevágsz egy ilyen nagy projektbe, akkor tisztázd magaddal, hogy miért is akarod ezt most, mi is a célod vele.
Ha költözés előtt vagy és nagyon magával ragadott a vásár rendezésének a gondolata és van időd, akkor csináld! 🙂
Ha van időd a költözésre, vagyis nem váratlanul ér a dolog, akkor mindenképp javaslom. Tudod, hogy miért? Mert a költözés a selejtezéssel kezdődik. A selejtezés alapjairól korábban írtam már egy cikket (http://bit.ly/selejtezesi_elvek). A selejtezés végén pedig fel tudod mérni az eladásra szánt készletet, így el tudod dönteni, hogy érdemes-e belevágni vagy sem.

 

#2.  Tervezd meg a saját, egyedi Garázsvásárodat!

Ha eldöntötted, hogy garázsvásárt fogsz szervezni, akkor jöhet a következő lépcső: tervezés. Hozzá kell adni az életedhez ezt az eseményt. Ebben a tervezőben találsz egy mintát, ami alapján el tudsz indulni. Ez segíteni fog neked, hogy elkészítsd a saját tervedet.
Ez legyen a második lépésed, miután eldöntötted, hogy tényleg megcsinálod. Mire megtervezed az egész folyamatot (még ha csak nagyvonalakban), addigra meglesz az időpontod is.

 

#3.  Hirdesd meg a Garázsvásárodat!

A sikeres garázsvásár egyik titkos összetevője a jó beharangozó. Egyre több ismerősünk csatlakozik a közösségi oldalakhoz. Mivel az előző lépésben kitaláltad a dátumot, ezért létre tudsz hozni egy „eseményt”, amit meg tudsz osztani az ismerőseiddel. Kedvcsinálónak tegyél fel képéket, hogy milyen dolgokat lehet majd nálad találni. Az is előfordulhat, hogy mielőtt megnyitnád a vásár kapuit, addigra néhány dolognak új gazdája lesz. 😉
Ha van kapacitásod, akkor készíts néhány plakátot/szórólapot, amit ki tudsz tenni a hozzád legközelebb lévő hirdetőtáblára. Vagy a környéken bedobsz mindenkinek egy értesítőt, hogy „Helló, Katika vagyok a piros házból. Szombaton vásár lesz nálam. Ha van kedved és időd, akkor szívesen várlak. Találkozunk szombaton! Üdv, Katika” Ha egy ehhez hasonló, kedves üzenet írsz, akkor biztos, hogy több részvevője lesz a vásárnak.

 

#4.  Teremts jó hangulatot a vásáron!

Úgy állj hozzá, hogy ez egy tökéletes alkalom, hogy megismerkedj a szomszédokkal, környékbeliekkel. A hangulatot feldobhatod azzal, hogy készítesz házi süteményt, teát, kávét, limonádét. Ezekért pénzt kérhetsz, vagy nagyobb összegű vásárlás esetén meghívhatod egy kávéra/teára/limonádéra és egy süteményre.
Ha van lehetőséged, akkor legyen zene a vásár alatt. Ne egy pörgős, hanem inkább egy lágy, nosztalgikus legyen. Végül is a garázsvásár egy időutazás.
Légy jó házigazda!

 

#5.  A termék legyen működőképes!

A garázsvásárra csak olyan terméket vigyél, ami használható és működőképes. Egy foltos pólót és egy elromlott hajszárítót senki nem fog megvenni.

 

#6.  A termék legyen tiszta!

Ruhák esetén ez azt jelenti, hogy mosd ki őket a vásárra. A blúz és ing legyen kivasalva.
Minden terméket ellenőrizz, ami ki fog kerülni az asztalokra a vásáron. Semmin se legyen por.

 

#7.  Előre árazd be a dolgaidat a Garázsvásárra!

Saját magad helyzetét könnyíted meg azzal, ha előző nap készítesz kis cédulákat. Így nem fognak folyamatosan az árak felől érdeklődni.
Természetesen Garázsvásárt nem csak költözés alkalmával lehet szervezni. Bármikor, amikor az időd és energiád engedi. Viszont azt tartsd szem előtt, hogy a garázsvásárt mindig előzze meg a selejtezés. Így utólag nem fogsz mérgelődni azon, hogy mit felejtettél el.

Jó szórakozást és Élvezetes vásározást kívánok!

Üdv,
Kriszti

 

garazsvasar_tervezo_