Környezetbarát sütőtisztítás

[et_pb_section bb_built=”1″][et_pb_row][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_text]

Már hetek óta halogattam a sütő tisztítását. De egyik este még lefekvés előtt rákerestem a “barátunknál”, hogy tud-e segíteni. Hát, persze, hogy tudott. Ha ő nem tud, akkor senki sem. Ugye? 😉
Oké, mielőtt továbbmegyünk el kell magyaráznom valamit, nem fog átmenni a blog “hatékony és környezetbarát háztartásba”. Ezt a példát csak azért hozom, mert úgy gondolom, hogy a költözésnél is jól jöhet egy hasznos trükk a sütő tisztítására. 

Sajna a vegyszerekkel nem kötöttünk jó barátságot. Így, ahol tudom, ott keresem az alternatív megoldást. A Facebookon egyre többször lehet látni mindenféle okos megoldást/trükköt. Egyszer belebotlottam egy olyan videóba, amiben szerepelt a sütőtisztítás. A megoldás nagyon tetszett és bele is égett a retinámba. Viszont azt a videót nem mentettem el, így a tudatomba csak annyi maradt meg, hogy létezik ilyen megoldás. Pontosabban a módszer körvonalaira emlékeztem, de arra már nem, hogy pontosan mit kell csinálni.  😀

 

A környezetbarát sütőtisztítás módszere

Hozzávalók: szódabikarbóna, víz, ecet, hőálló tál

A video tanácsait követve mentem végig a folyamaton:
Vagyis:
1. A szódát, a vizet és az ecetet kevered össze a tálban.
2. Az elegyet vidd fel a sütő felületére.
3. A megmaradt elegyet tedd be a sütőbe és kapcsold be.
4. 100 fokon süsd 45 percig.
5. Várd meg, amíg kihűl.
6. Nedves ronggyal töröld ki.

A videó lépéseit végigkövetve csináltam meg mindent. A végeredmény meggyőzött.

Ami jó volt a módszerben:

  • környezetbarát
  • hatékony, de időigényes
  • nem lett kellemetlen szag a lakásban (nagyon féltem, hogy a felhevített ecet kellemetlen szagú lesz és egész délután szellőztetnem kell majd a lakást)

 

Ez a kép a sütés után készült. A sütő oldalán lévő fehér foltok az elegy szárított állapotban. Tényleg, csak egy nedves ronggyal vagy szivaccsal kell letörölni. El sem hiszem, hogy súrolás helyett csak törölgetni kellett a sütőt.

Amit elrontottam:

  • túl sok vizet tettem hozzá, így nem lett olyan sűrű, mint a videóban
  • a híg elegy nem tudott úgy megtapadni a felületen

 

TIPP költözéshez: Ezt a módszert bátran használhatod, ha költözés előtt állsz. Igaz, hogy időigényes, mert meg kell várni míg kihűl. De addig tudsz mással is foglalkozni.

 

Kérdésed van? Tedd fel! Ebben a közösségben nyitottak vagyunk a kérdésekre és örömmel segítünk.

– Kriszti

 

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]

“Környezetbarát sütőtisztítás” bejegyzéshez egy hozzászólás

  1. Mivel itt kémiai hatások is felléphetnek, ha nem megfelelő az elegy. Ezért hoztam egy másik oldal hozzászólásait, amelyek segítenek a tökéletes elegy megalkotásában:
    >> HaCS 2016.04.24. 21:47:30
    @látjátok feleim szümtükkel: @fordulo_bogyo: @tantum verde 5: Hölgyek, Urak! Az egészben a hiba, hogy nem említi a cikk a keverési arányt, ez téveszthet meg sokakat. A lényeg, ha jól sejtem, hogy egy tömény szódabikarbóna oldathoz kell egy kevés (híg) ecetet önteni. (Mondjuk két kanál szódabikarbóna, víz, egy kanál 10%-os ecet, ne aggódjanak nem robban fel.) A lényeg, hogy az oldat bőven lúgos maradjon. (Savak és lúgok természetesen csak a megfelelő sztöchiomtrikus arányban semlegesítik teljesen egymást) A kémhatás és a Na+ ionok a zsíros szennyeződések vízoldhatóságát növelik, a Na+, ill. az acetát- ionok (ugyanis oldatban nem só keletkezik, hanem annak ionjai vannak jelen!) pedig a szervetlen sókét. A keletkező szén-dioxid pezsgése meg simán fizikailag segít fellazítani a letapadt dolgokat. Remélem segítettem. < < Forrás: http://spurman.blog.hu/2016/04/23/a_legjobb_trukk_igy_takarithatod_ki_a_sutot_pofonegyszeruen

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.