Oldal kiválasztása

Már hetek óta halogattam a sütő tisztítását. De egyik este még lefekvés előtt rákerestem a “barátunknál”, hogy tud-e segíteni. Hát, persze, hogy tudott. Ha ő nem tud, akkor senki sem. Ugye? 😉
Oké, mielőtt továbbmegyünk el kell magyaráznom valamit, nem fog átmenni a blog “hatékony és környezetbarát háztartásba”. Ezt a példát csak azért hozom, mert úgy gondolom, hogy a költözésnél is jól jöhet egy hasznos trükk a sütő tisztítására. 

Sajna a vegyszerekkel nem kötöttünk jó barátságot. Így, ahol tudom, ott keresem az alternatív megoldást. A Facebookon egyre többször lehet látni mindenféle okos megoldást/trükköt. Egyszer belebotlottam egy olyan videóba, amiben szerepelt a sütőtisztítás. A megoldás nagyon tetszett és bele is égett a retinámba. Viszont azt a videót nem mentettem el, így a tudatomba csak annyi maradt meg, hogy létezik ilyen megoldás. Pontosabban a módszer körvonalaira emlékeztem, de arra már nem, hogy pontosan mit kell csinálni.  😀

 

A környezetbarát sütőtisztítás módszere

Hozzávalók: szódabikarbóna, víz, ecet, hőálló tál

A video tanácsait követve mentem végig a folyamaton:
Vagyis:
1. A szódát, a vizet és az ecetet kevered össze a tálban.
2. Az elegyet vidd fel a sütő felületére.
3. A megmaradt elegyet tedd be a sütőbe és kapcsold be.
4. 100 fokon süsd 45 percig.
5. Várd meg, amíg kihűl.
6. Nedves ronggyal töröld ki.

A videó lépéseit végigkövetve csináltam meg mindent. A végeredmény meggyőzött.

Ami jó volt a módszerben:

  • környezetbarát
  • hatékony, de időigényes
  • nem lett kellemetlen szag a lakásban (nagyon féltem, hogy a felhevített ecet kellemetlen szagú lesz és egész délután szellőztetnem kell majd a lakást)

 

Ez a kép a sütés után készült. A sütő oldalán lévő fehér foltok az elegy szárított állapotban. Tényleg, csak egy nedves ronggyal vagy szivaccsal kell letörölni. El sem hiszem, hogy súrolás helyett csak törölgetni kellett a sütőt.

Amit elrontottam:

  • túl sok vizet tettem hozzá, így nem lett olyan sűrű, mint a videóban
  • a híg elegy nem tudott úgy megtapadni a felületen

 

TIPP költözéshez: Ezt a módszert bátran használhatod, ha költözés előtt állsz. Igaz, hogy időigényes, mert meg kell várni míg kihűl. De addig tudsz mással is foglalkozni.

 

Kérdésed van? Tedd fel! Ebben a közösségben nyitottak vagyunk a kérdésekre és örömmel segítünk.

– Kriszti