7 hasznos tipp, ha te szervezed a Garázsvásárt

7 hasznos tipp, ha te szervezed a Garázsvásárt

A címben szerepel egy érdekes szó: szervezés. Én úgy gondolom, hogy a költözés is egyfajta szervezés. És a Garázsvásárt is meg kell szervezni. Hisz magától nem fog semmi sem megoldódni. 😉
Garázsvásárt még nem szerveztem, viszont rengeteg mást igen. Viszont, amióta egyszer feljött a garázsvásár téma itt a blogon, azóta nyitott fülekkel közlekedem. Így ha hallok valami érdekeset ezzel kapcsolatban, akkor azonnal feljegyzem. Ez a poszt is a feljegyzéseim és tapasztalataim alapján született.

 

#1.  Találd meg magadban, hogy MIÉRT akarsz garázsvásárt szervezni!

Gondold végig, hogy MIÉRT akarod ezt a garázsvásárt. Azt azért vedd figyelembe, hogy a garázsvásár szervezés és kivitelezés elég húzós meló. Nem csak annyi lesz, hogy „összegyűjtök néhány dolgot, aztán jó gyorsan eladom”. Ha jól akarod csinálni, akkor energiát kell belefektetni. És nem biztos, hogy mondjuk egy nagy költözés közepén maradna energiád néhány póló meg néhány könyv eladására egy teljes vásárt szervezni. Szinte biztos vagyok abban, hogy tudod, hogy mit jelent valamit „szervezni”. Ezért fontos, hogy mielőtt belevágsz egy ilyen nagy projektbe, akkor tisztázd magaddal, hogy miért is akarod ezt most, mi is a célod vele.
Ha költözés előtt vagy és nagyon magával ragadott a vásár rendezésének a gondolata és van időd, akkor csináld! 🙂
Ha van időd a költözésre, vagyis nem váratlanul ér a dolog, akkor mindenképp javaslom. Tudod, hogy miért? Mert a költözés a selejtezéssel kezdődik. A selejtezés alapjairól korábban írtam már egy cikket (http://bit.ly/selejtezesi_elvek). A selejtezés végén pedig fel tudod mérni az eladásra szánt készletet, így el tudod dönteni, hogy érdemes-e belevágni vagy sem.

 

#2.  Tervezd meg a saját, egyedi Garázsvásárodat!

Ha eldöntötted, hogy garázsvásárt fogsz szervezni, akkor jöhet a következő lépcső: tervezés. Hozzá kell adni az életedhez ezt az eseményt. Ebben a tervezőben találsz egy mintát, ami alapján el tudsz indulni. Ez segíteni fog neked, hogy elkészítsd a saját tervedet.
Ez legyen a második lépésed, miután eldöntötted, hogy tényleg megcsinálod. Mire megtervezed az egész folyamatot (még ha csak nagyvonalakban), addigra meglesz az időpontod is.

 

#3.  Hirdesd meg a Garázsvásárodat!

A sikeres garázsvásár egyik titkos összetevője a jó beharangozó. Egyre több ismerősünk csatlakozik a közösségi oldalakhoz. Mivel az előző lépésben kitaláltad a dátumot, ezért létre tudsz hozni egy „eseményt”, amit meg tudsz osztani az ismerőseiddel. Kedvcsinálónak tegyél fel képéket, hogy milyen dolgokat lehet majd nálad találni. Az is előfordulhat, hogy mielőtt megnyitnád a vásár kapuit, addigra néhány dolognak új gazdája lesz. 😉
Ha van kapacitásod, akkor készíts néhány plakátot/szórólapot, amit ki tudsz tenni a hozzád legközelebb lévő hirdetőtáblára. Vagy a környéken bedobsz mindenkinek egy értesítőt, hogy „Helló, Katika vagyok a piros házból. Szombaton vásár lesz nálam. Ha van kedved és időd, akkor szívesen várlak. Találkozunk szombaton! Üdv, Katika” Ha egy ehhez hasonló, kedves üzenet írsz, akkor biztos, hogy több részvevője lesz a vásárnak.

 

#4.  Teremts jó hangulatot a vásáron!

Úgy állj hozzá, hogy ez egy tökéletes alkalom, hogy megismerkedj a szomszédokkal, környékbeliekkel. A hangulatot feldobhatod azzal, hogy készítesz házi süteményt, teát, kávét, limonádét. Ezekért pénzt kérhetsz, vagy nagyobb összegű vásárlás esetén meghívhatod egy kávéra/teára/limonádéra és egy süteményre.
Ha van lehetőséged, akkor legyen zene a vásár alatt. Ne egy pörgős, hanem inkább egy lágy, nosztalgikus legyen. Végül is a garázsvásár egy időutazás.
Légy jó házigazda!

 

#5.  A termék legyen működőképes!

A garázsvásárra csak olyan terméket vigyél, ami használható és működőképes. Egy foltos pólót és egy elromlott hajszárítót senki nem fog megvenni.

 

#6.  A termék legyen tiszta!

Ruhák esetén ez azt jelenti, hogy mosd ki őket a vásárra. A blúz és ing legyen kivasalva.
Minden terméket ellenőrizz, ami ki fog kerülni az asztalokra a vásáron. Semmin se legyen por.

 

#7.  Előre árazd be a dolgaidat a Garázsvásárra!

Saját magad helyzetét könnyíted meg azzal, ha előző nap készítesz kis cédulákat. Így nem fognak folyamatosan az árak felől érdeklődni.
Természetesen Garázsvásárt nem csak költözés alkalmával lehet szervezni. Bármikor, amikor az időd és energiád engedi. Viszont azt tartsd szem előtt, hogy a garázsvásárt mindig előzze meg a selejtezés. Így utólag nem fogsz mérgelődni azon, hogy mit felejtettél el.

Jó szórakozást és Élvezetes vásározást kívánok!

Üdv,
Kriszti

 

garazsvasar_tervezo_

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

This Post Has 2 Comments

 1. Éva

  Szia!Nagyon hasznos amit leirtál a garázsvásárral kapcsolatban. Igazán hasznos tanácsokat olvashatunk. Nekem lenne még egy kérdésem ezzel kapcsolatban: Tarthatok-e több garázsvásárt,úgyértem egy szórólapon két időpontot jelölnék meg.
  Előre is köszönöm a választ.
  További szép napot.
  Éva

  1. Okszimec Krisztina

   Szia Éva!

   Köszönöm szépen! Örülök, hogy hasznosnak számodra a cikkek és annak is örülök, hogy írtál nekem és kérdést tettél fel. Mégegyszer köszönöm!

   Garázsvásár száma nincs sehol se korlátozva, csak az ebből szerzett éves jövedelemnek van felső határa, ami fölött az adóbevallásban szerepelnie kell.

   Érdekes kérdést tettél fel. Lehet-e egyszerre két időpont egy szórólapon?

   Először azt gondold végig, hogy miért szeretnél egyszerre két időpontot megadni.

   Aztán egy közös gondolkodásra hívlak. Gondolkodjuk most együtt a leendő látógató/érdeklődő fejével. Érdekli őt a Garázsvásár. Meglátja a szórólapodat és két időponttal találkozik. Először megörül, hogy lehetősége van választásra. Mérlegelni tudja, hogy melyik időpont jó neki. Úgy dönt, hogy a második időpont lenne jobb számára. Viszont az első pillanat öröme gyorsan el is illan. Mivel tovább gondolja azt, hogy pontosan mit is jelent a garázsvásár. A garázsvásár nem egy folyamatosan áruval feltöltött polcokról szól. Egy garázsvásárra, ha kincseket szeretne az ember, akkor minél előbb menjen ki, mert a nap vége felé, már nem igazán marad semmi. Ezért nem érti, hogy miért van két időpontot. Hisz a második időponton már csak a “maradék” dologgal találkozik. mivel rádöbben arra, hogy miért van két időpont.
   Persze, tudom, hogy ez egy “legrosszabb” forgatókönyv. Viszont én úgy gondolom, hogy a két időpont összezavarhatja az érdeklődőket.

   Azt megteheted, hogy két különböző garázsvásárt rendezel. Egyik héten csak gyerek-dolgok, másik héten minden más. Viszont ebben az esetben is két különböző plakátot/szórólapot javasolnék.

   Ha további kérdésed lenne, akkor tedd fel nyugodtan.

   Üdv,
   Kriszti

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .