A jó stressz és a költözés

A jó stressz és a költözés

Múlt év októberében találkoztam először azzal a kifejezéssel, hogy pszichofitness. Először, amikor ránéztem és elolvastam, nem tudtam, hogy mit is jelenthet ez. A Pszichofitness kifejezés azt jelenti, hogy a lelki erőnkért fáradozni. A Pszichofitness egy hangoskönyv címe is, amit maga a szerző Bagdy Emőke előadásában tudsz meghallgatni. A hangoskönyvet a szeptemberi 3 hetes pihenésről visszaindulva hallgattuk meg a kocsiban. Először nagyon furcsa volt a dolog. Egyrészt azért, mert nagyon-nagyon ritkán olvasok hangoskönyvet. 😉 Másrészt azért, mert az előadót névről ismertem, de hallani még sosem hallottam. Így kellett egy kis idő, mire megszoktam a stílusát, hanglejtését és előadásmódját. Viszont a mondandója első pillanattól kezdve rabul ejtett. Olyan dolgokat mutatott be, magyarázott el, ami számomra nagyon érdekes volt. Azért volt jó és hasznos, mert nem csak feltárta és bemutatta a problémát, hanem azonnal konkrét megoldásokkal segített.

Hogyan kapcsolódhat egy hangoskönyv a költözéshez?

Hogy miért hoztam ide neked ezt a hangoskönyvet? Azért, mert a Pszichofitness fő témája a stressz és annak kezelése. Már 5 perc „olvasás” után tudtam, hogy ezt meg kell osztanom veled. Mert annyira jó dolgok vannak benne. Annyira kézzel fogható megoldások és betartható „szabályok”. Az előadásban csak a folyamatok megértéshez szükséges ismeretlen szavak vannak. Nem mondom azt, hogy nincs benne szakszó, viszont azonnal lefordítja hétköznapi nyelvre. Nálam is előfordult, hogy a két órás előadás alatt egyszer-egyszer elvesztettem a fonalat. De ez akkor sem vett el semmit abból, amit átéltem.
Nem írhatom le, és nem is akarom leírni a teljes előadást, viszont megosztom veled a tapasztalataimat. Néhány fontosabb részt lefordítottam a „költözés” nyelvére. Így a költözés szemüvegén keresztül mutatom meg, hogy miért fontos fáradozni a lelki erőnlétünkért.
A költözés és a stressz kapcsolata nagyon szoros. Ez biztos. Viszont, amit mindig el szoktam mondani, hogy nem mindegy, hogy mitől van folyamatosan görcs a gyomrodban: a lelkesedéstől vagy a félelemtől? És ekkor szokott jönni a kérdés, hogy a félelmet át lehet-e alakítani lelkesedéssé. A válaszom: igen. Viszont ehhez tudatos építkezésre van szükség. A tudatos építkezés során feladatokat kell megoldani. És persze, meg kell keresni a költözésben azt a jó dolgot, hogy miért érdemes költözni. A motivációt. Ahogy tudatosabbá válsz, egyre jobban lelkesedsz majd a dologért.

 

Az első tehetetlen állapot legyőzése

Amit a könyvből megtanultam, hogy létezik jó és rossz stressz. Ez volt ám az igazi nagy felfedezés. 😉 Számomra csak egy stressz létezett, és ott volt mellette a pozitív izgatottság. De azt nem tudtam, hogy a pozitív izgatottság jelentheti a jó stresszt. Vagyis, amikor izgatott vagy, akkor is stresszes állapotban vagy, csak akkor teljesen más mechanizmusok dolgoznak a szervezetedben.
Először nézzük meg, hogy pontosan mit is jelent a rossz stressz, más néven DISTRESSZ. Ennek a definícióját a könyvből idézem:

„A distressz, lelki értelemben mindaz, ami téged bánt, amiben tehetetlen vagy, megszégyenítenek, mondanak rád valami rosszat, nem tudsz visszavágni. Amikor tehetetlenségbe szorulsz, nem tudsz mit tenni.”

Ebben a distresszes állapotban válsz frusztrálttá, agresszívvá, és kerülsz regresszív állapotba. Ebből a felsorolásból talán a regresszív állapot az, ami ismeretlen lehet számodra. Ha egyszerűen kell megfogalmaznom, akkor ez az az állapot, amikor hisztizni, toporzékolni szoktál. Igen, a felnőttek is szoktak toporzékolni, még a férfiak is. Ezeket a helyzeteket fel kell ismerned magadban.
Költözés során akkor kerülsz distresszes állapotban, amikor tehetetlenséget érzel magadban. Úgy érzed, hogy ezt a feladatot nem tudod elvégezni. Ez a helyzet teljesen ismeretlen számodra, és az eddigi tudástáradban nincs olyan eszköz, amivel meg tudnád oldani ezt a nagy feladatot. A tehetetlenség helyzetéből úgy tudsz kijönni a leggyorsabban, ha cselekszel.
Amikor bekerülsz egy tehetetlen állapotban, akkor az egyik legjobb és leggyorsabb gyógyír, ha azonnal akcióba lendülsz. Vagyis cselekedned kell. A cselekvés mozdít ki a tehetetlenség állapotából. Költözés során akkor kerülsz először ebbe az állapotba, amikor tudatosul benned, hogy 100%, hogy költözni KELL. Tudatosul benned, hogy ez már nem csak játék a gondolatokkal, hanem a valóság. Ebből a legelső tehetetlen állapotból kell a leggyorsabban kikerülnöd.
Ehhez ezt a négy lépést kell követned:
1. Ha eddig még nem tetted meg, akkor töltsd le az ajándék Költözési Tervezőt
2. Nézd végig a feladatokat, hogy a következő hetekben mit kell megcsinálnod.
3. A minta alapján készítsd el a saját akciótervedet a költözéshez.
4. Vedd elő a naptáradat, és írd bele a költözéshez kapcsolódó dátumokat.

Ezeket a lépéseket nagyon rövid időn belül meg kell tenni. Attól a pillanattól számítva, hogy a költözés már biztos, két héten belül el kell végezni ezt a négy lépést.

A következő részben folytatom a rossz- és a jó stressz boncolgatását.

Légy Te is Stresszmentes Költöző!
~ Kriszti

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .