A költözés és a gyerek

A költözés és a gyerek

Sokszor megesik, hogy nem ideálisak a körülmények a költözéshez. Na, jó! 🙂 Nincs ideális körülmény a költözéshez. 🙂

Viszont vannak nehezített körülmények: költözés babával, költözés gyerekkel, költözés állattal, költözés nagyobb hangszerrel, stb. Ha nagyobb a gyerek, akkor a költözés különböző fázisaiban már részt tud venni.

 

A gyerek és a költözés

 

A gyerekek szeretik a mókázást. Már a költözés korai szakaszában, amikor még csak tervezgetitek a költözést, de már eldöntöttétek, már akkor kezdj el mesélni neki. Meséld el, hogy milyen új dolgok várják az új otthonban. Ha eddig nem volt saját szobája, akkor biztos, hogy fog neki örülni. Beszélgess vele arról is, hogy az új szobája ajtaján kint lesz a neve. Ha tervezitek, hogy új bútorokat fogtok venni, akkor erről is beszélj neki. Nagyon fontos, hogy folyamatosan beszélgessetek erről. Ez azért kell, hogy minél hamarabb megszokja a gondolatot, hogy hamarosan új otthona lesz.

Legyen játékos a pakolás, dobozolás, de erről lentebb bővebben  írok.

A költözés utolsó szakasza az, amikor költözöl (vagyis a költözés napja) és a berendezkedés. Ha nem szeretnéd, hogy a költözés napján ott legyen melletted a gyerek, akkor szervezd meg a felügyeletét. Fontos, hogy minél hamarabb találj egy megfelelő embert.
Talán a berendezkedés a legfontosabb időszak. A kipakolás fázisában figyelj oda, hogy a legfontosabb dolgok kipakolása után a gyerekszobával folytasd. A gyereknek szüksége van a biztonságra, rendezettségre maga körül.

Nem biztos, hogy jó lesz a gyereknek, ha a teljes költözési fázisból kihagyod. Gondolj bele, elviszed a mamához, akkor még a régi, megszokott környezetéből, aztán néhány nap múlva, amikor átköltöztetek és kipakoltad a szobáját, akkor viszed haza egy teljesen új környezetbe. Ezt nagyon nehéz lesz megszokni neki. Ezért inkább gondold végig, hogy a költözés során milyen dolgokba tudod őt is bevonni.

 

 koltozes gyerekkelKép forrása: Itt találod

 

Dobozolás, pakolás gyerekkel

 

Ha már nagyobb a gyerek, akkor tud neked segíteni a dobozolásban, pakolásban. Természetesen, itt is először a válogatással kell kezdeni:

kell még – barátnak ajándék – segély – kuka

Már ebbe is bevonhatod a gyereked. Beszéld meg vele, hogy mi az, amire már nincs szüksége, és szerinte mit melyik barátnak szeretné odaadni.

Aztán, ha elkészültetek a válogatással, akkor jöhet a dobozolás. Mutasd meg neki, hogy melyik kupac játékot melyik dobozba pakolja be. Szinte biztos, hogy élvezni fogja. 🙂

 

 

Óvoda- vagy iskolaváltás a költözésnél

 

Ha már költözés, akkor nagy valószínűséggel új óvoda vagy iskola is lesz. Ezt is nagyon fontos végiggondolni a költözés korai fázisában.

Amit javasolni tudok, hogy a legjobb, ha nyáron történik meg a költözés. Mondjuk júliusban. Mivel júniusban még a régi óvodába/iskolába jár, viszont lesz 2 hónapja, hogy megszokja az új otthont és az új környezetet: játszóteret, boltosnénit, szomszédnénit. Így a szeptemberi kezdéskor csak az új iskolával kell “megküzdenie”.

Ha a költözés nem jár óvoda vagy iskolaváltással, akkor a szünetekben a legjobb a költözés. Mert lesz ideje kipakolni a dobozait, megszokni, megismerni az új környezetet.

 

 

A költözés teljes folyamata alatt jót tesz a gyereknek, ha minden nap végén az aznapi élményeket átbeszéled veled. Ezzel sokat tudsz segíteni a feldolgozásban, hogy a szakítás és a változás ne legyen rémálom számára.

 

 

Te mit javasolsz? Mire kell még odafigyelni?

Kíváncsi vagyok a véleményedre!

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .