A sorozatos költözés megöli az otthonos otthon érzését?

A sorozatos költözés megöli az otthonos otthon érzését?

Egyik alkalommal barátnőmnek segítettem a költözés előkészületeiben. Leültünk egy kávéra és átbeszéltük az egész költözéses ügyét. A beszélgetés nagyon jó hangulatú volt. Nagyon élveztem. 🙂 Aztán valami történt. Egy váratlan fordulatot vett a találkozásunk. A beszélgetésünk vége felé a barátnőm megszólalt:


– Kriszti, tudod, hogy ez már az ötödik költözésem lesz és félek.
– Mitől félsz? – kérdeztem vissza gyorsan. De a tekintetemben ott volt a meglepettség. Nem értettem, hogy mitől fél. Nagyon kíváncsi voltam a félelmére. Reméltem, hogy őszintén el tudja nekem mondani.

– Most, hogy itt beszélgetünk, előjött bennem egy különös érzés. Belegondolkodtam, hogy eddig hogyan is éltem, milyen volt a környezetem, meg minden. És ez különös érzés kerített hatalmába, vagyis ez a félelem dolog. Már ebben a lakásban sem éreztem jól magam. Sőt, ha jobban belegondolok, akkor eddig még sehol sem éreztem igazán otthon magam. És attól félek, hogy a következő hely sem lesz az a hely, amit én otthonnak tudnék nevezni. Akkor nem tudom, hogy valaha is meg tudom-e találni azt a helyet, ahol otthon érzem magam. Sőt, lehet, hogy én már csak így maradok… egy otthontalan idegen. Csak élek, benne a nagyvilágban. – mondta barátnőm keserű tekintettel.

Hirtelen, nem tudtam válaszolni. Nagyon meglepett, amit mondott. Eddig még sose foglalkoztam ezzel a dologgal. Belekortyoltam a teámba, elgondolkodtam egy pillanatig, aztán válaszoltam neki:
Figyelj! Először is nyugodj meg, és ne hergeld tovább magad. Gondolkozzunk együtt, és derítsük ki, hogy miért érzed ezt. Tudom, hogy a költözés mindig egy újabb erőpróba. De akkor se gondolom, hogy ilyen vagy. Biztos vagyok benne, hogy van megoldás a problémádra, csak még nem találkoztál vele. Gondolkodjunk közösen, az mindig segíteni szokott. 🙂 Miért érzed azt, hogy ez a lakás annyira idegen volt tőled?
A barátnőm felsorolt néhány dolgot, de akkor, abban a pillanatban nem tudtam neki konkrét ötletekkel segíteni. De a beszélgetés végére sikerült megnyugodnia. Tényleg, nagyon zaklatott volt. Mivel, ennyire foglalkoztatta őt ez a dolog. És tényleg, ilyen mély problémát jelentett neki. Megígértem neki, hogy hamarosan újra keresni fogom és elmondom, hogy szerintem, hogyan lehet orvosolni ezt a problémát. 😉
A beszélgetés után tényleg egy kicsit úgy éreztem magam, mint akit fejbe vágtak volna valamivel. Hisz, egy olyan dologgal találkoztam, amivel eddig még sosem. Sőt, nem is gondoltam rá. Pedig, annyira egyértelmű a dolog. És teljesen jogos a félelme…

 

Mitől lesz egy OTTHON otthonos és meleg?

 

A beszélgetés hatására elkezdtem kutatni a megoldást. Nagyon segíteni akartam a barátnőmnek. És tudtam, hogy nincs sok időm a költözéséig. Beszélgettem ismerősökkel, barátokkal, még családi ebédeknél is felhoztam a témát, hogy minél hamarabb megoldást találjak. Beszélgettem olyan ismerős ismerősével, aki szintén sokat költözött és külföldön is élt. Rövid időn belül begyűjtöttem azokat az információkat, amire szükségem volt.

Először azt derítettem ki, hogy kinek mit jelent az otthon érzése. Nem fogadtam el azt, hogy azok érzik jól magukat a saját életterükben (ház, lakás, szoba, stb…), akik a sajátjukban élnek.
Gyerekként saját otthonban éltem, viszont sokat utaztunk. Persze, volt különbség otthon és ideiglenes otthon között. De sosem zavart. Aztán később, amikor kollégista lettem, vagy amikor albérletben laktam, akkor sem éreztem rosszul magam. Valahogy mindig ki tudtam alakítani úgy a dolgokat, hogy jó legyen. Akkor még nem tudatosan csináltam. Csak ösztönösen éreztem, hogy mi jó nekem. Talán, pont ezért, sosem gondoltam arra, hogy másnak ez gondot tud okozni.

Barátnőmnek az volt a legnagyobb félelme, hogy csak akkor fogja magát otthon érezni, ha már sajátja lesz. És addig, csak szenvedni fog. De még az első beszélgetésünk alatt átbeszéltük, hogy számára mit jelent az „otthon”. Hisz, ez a fogalom volt a félelme gyökere.

 

Erre a kérdésemre, hogy „Mitől lesz egy OTTHON otthonos és meleg?” különböző válaszokat kaptam. Ezeket a válaszokat 3 nagy csoportba soroltam be:

  • bármikor hozzányúlhatok, és bármikor átrendezhetem
  • „családi fészek” érzése
  • tárgyak, amik körülvesznek

És, Te, kedves Olvasóm, bármikor is elgondolkodtál ezen a kérdésen, hogy Neked mit jelent az otthon. Talán, attól érzed meleg, otthonos otthonnak a saját életteredet, mert bármikor tudsz rajta változtatni? Vagy inkább attól érzed magad otthon, mert az az érzés van benned, hogy ez itt a családi fészek? Vagy esetleg attól, hogy ott van veled a kedvenc széked, bögréd, ágyad, párnád, stb… bármilyen tárgy, amire, úgy tekintesz, hogy ez szimbolizálja számodra az otthont.

 

Hogyan változtass meg minden helyet otthonoddá?

 

Ha ideiglenes élettered van, vagyis albérletben laksz, akkor szükséged van valamire, ami szimbolizálja számodra az „otthont”. Meg kell találnod magadban legalább azt az egy dolgot.
Ha még nincs jelen az életben ez az érzés, ez a félelem, amit barátnőm érzett, akkor szuper. Viszont, arra kérlek, hogy ne várd meg, mire felismered magadban, hogy Te is abban a helyzetben vagy, amiben a barátnőm volt.

Egy lakás értelme nem a bútorok, hanem az érzés, amely eltölti ott az embereket.
/Márai Sándor/

Ez az idézet teljesen kifejezi azt, hogy mitől otthon az otthon.

Ismered ezt a mondást, hogy a legjobb védekezés a támadás? Védd meg magad a bizarr érzéstől, amit barátnőm érzett a sorozatos költözésektől, úgy, hogy előre menekülsz. Az előre menekülés lesz számodra a támadás. 😉 Hogyan? Úgy, hogy hoztam számodra egy kis házi feladatot. Ha elvégzed ezt a házi feladatot, akkor megkíméled magad egy bosszantó, kellemetlen érzéstől.
Tényleg, nem szeretném, hogy ez az érzés téged bármikor is hatalmába kerítsen. Inkább menekülj előre. 😉

 

# 1 Feladat: Számodra mit jelent az „otthon”.
Keresd meg magadban, hogy mitől érzed egy életteret az otthonodnak. Gondold végig, hogy az a hely, ahol most vagy miért jó vagy nem jó.
Ha ezt érzed, akkor jó helyen vagy. 🙂
„Amikor arra gondolok, hogy otthon, akkor melegség tölti meg a szívemet. Boldog vagyok, hogy ott élhetek.”

 

# 2 Feladat: Tárgyak, amik az „otthonnal” kapcsolatosak.
Figyelj arra oda, hogy ne minden tárgyra mond azt, hogy ez számodra az „otthon”-t jelenti. Válassz ki néhány dolgot, amit minden költözéssel magaddal tudsz vinni. És amikor kiteszed és ránézel, akkor tudni fogod, hogy „otthon” vagy.

 

# 3 Feladat: Emlék
Készíts egy olyan dolgot, ami teljes mértékben szimbolizálja számodra az otthon melegét. Ilyen emlék lehet:

  • egy kézzel hímzett „Házi áldás”;
  • egy nagy kép, ahol különböző kicsi fényképek vannak;
  • egy scrapbook album, oldal;
  • egy kézzel készített tárgy.

Ha családos vagy…
Ezt az emléket érdemes minden családtagnak megcsinálni. Mindenkinek legyen külön. De fontos, hogy legyen közös családi Emlék.

 

Összefoglalás

Minden élettérnek (ház, lakás, szoba) van ajtaja, ablaka, fala. Az elrendezés mindig más. De a Te döntésed, hogy hogyan érzed magad benne.

Otthon mindig ott lesz, ahol vagy.
/Okszimec Krisztina/

Nem attól lesz otthon valami, hogy birtoklod. Az otthon attól lesz, hogy Te hogyan gondolsz rá. Az az élettér (lakás, ház, szoba), ahol most élsz az az otthonod. Csak rajtad áll, hogy hogyan kezeled ezt a tényt. Ha folyamatosan azon rágódsz, hogy de jó volna, ha lenne egy saját lakásom, házam… Vagy azon, hogy a mostanit mennyire utálom… Ezek a gondolatok nem fognak előre vinni.

Ne felejtsd el megcsinálni a házi feladatot!

Különbözőek vagyunk, mindenki másban látja meg az otthonos otthont.
Te hogy látod, neked mit jelent az otthonos otthon érzése? – nagyon kíváncsi vagyok, hogy Te hogyan gondolod. Ha van praktikád, akkor oszd meg velem.

 

~ Kriszti
/stresszmentes költöző/

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .