A szobanövények és a költözés (folytatás)

A szobanövények és a költözés (folytatás)

A növényeknek is stresszel jár a költözés, hisz nem igazán szeretik, ha kimozdítják őket a megszokott környezetükből. Úgy tudsz segíteni nekik, hogy csökkented a stresszt körülöttük. Ezt úgy tudod megtenni, hogy folyamatosan odafigyelsz rájuk. Lépésről lépésre felkészíted őket, hogy hamarosan változás fog bekövetkezni. Az előző rész pont erről szólt, hogy hogyan tudod felkészíteni a növényeket a költözésre. Most viszont arról fogsz olvasni, hogy mire kell odafigyelned a költözés napján és hogyan kell becsomagolni a növényeket.

 

A szobanövények költözése és az időjárás

A növények teherautóban való szállítása esetén, szinte nincs tökéletes alkalom. A növények, mivel élőlények ezért nem bírják a különböző időjárási körülményeket. Vagyis nem szeretnek fázni, és nem szeretik a meleget sem. Sajnos akár egy 30 perces út fagyban vagy forróságban katasztrofális következményekkel járhat. Ebből a szempontból csak nagyon kevés ideig lehet őket ilyen szélsőséges körülmények között tartani. A nagyon rövid idő alatt néhány percre gondolok.
Teherautóban a növények csak akkor bírják, ha az átlag hőmérséklet a teherautó belsejében 16-25 fok között van. Azért írtam a teherautó belsejét, mert hiába van kint csak 18 fok (vagyis a levegőhőmérséklet csak 18 fokos) és verőfényes napsütés, akkor a teherautó belsejében gyorsan 25 fok felé megy a hőmérséklet, amit a növények hosszú ideig nem tudnak elviselni.
Ha úgy döntesz, hogy teherautóban fogod szállítani a szobanövényeidet, akkor a következő szempontokat vedd figyelembe:
– a költözés napján mennyi lesz (kb.) az átlag hőmérséklet,
– lesz-e napsütés
– lesz-e fagyás
– esőre áll-e az idő

Van tökéletes időjárás a költözéshez, ez a mérsékelt meleg és a borongós, de nem esős idő. Viszont ez az időjárás nem tökéletes a növények költöztetésére teherautóban, mert a hosszú utat nem bírják ki.
Ha nincs sok növényed és van saját autód, akkor tedd oda. Ha viszont sok növényed van, nincs saját kocsid, és szélsőséges (akár meleg, akár hideg) időjárási körülmények várnak rád a költözés napján, akkor érdemes elajándékozni őket. És csak annyit megtartani, amennyit magad körül meg tudsz hagyni a szállítás alatt.

 

A szobanövények öntözése a költözés előtt

Arra kell odafigyelned, hogy a költözés napján a növény földje ne legyen vizes, csak nedves. Ez azért fontos, hogy ne okozzon károkat a szállítás alatt. Szerintem te is szívesen kihagynád azt a pillanatot, amikor megérkezés után felfedezed, hogy a vizes növény eláztatta a kedvenc könyveidet, vagy éppen a ruháidat. Ez egy pici „költözési” baleset, viszont odafigyeléssel el lehet kerülni.
Száraz lakásban a növényeket költözés előtt 3 nappal kell megöntözni. Ennyi idő alatt a víz elpárolog és a költözés ideje alatt csak nedves lesz a föld a virág alatt.
Magasabb páratartalmú (azaz nyirkosabb) lakás esetén az utolsó öntözés 1 héttel korábban legyen a költözés napja előtt. Biztos vagyok benne, hogy ki fogja bírni 1 hétig öntözés nélkül. Viszont, majd arra figyelj oda, hogy megérkezést követően azonnal pakold ki őket és öntözd meg.

 

Szállítás dobozban és erősszatyorban

A dobozban szállítás egyik előnye, hogy ha megfelelően csomagolod be a szobanövényeket, akkor úgy tudod kezelni, mintha egy sima doboz lenne. Csak annyira kell odafigyelned, hogy minden esetben a dobozok tetején legyen a növényes doboz.

Zárt dobozban való szállítást akkor érdemes választani, ha országon belül vagy közeli külföldre költözöl. A zárt doboz azt jelenti, hogy a doboz teteje lazán le van zárva és a doboz tetején és oldalán lyukak vannak a szellőzéshez.
Nyitott dobozban való szállítást akkor érdemes választani, ha a növény nagy és a szállítás rövidtávú.

Ha távolra kell költöznöd, akkor a legjobb, ha dobozba csomagolod őket.

Az erős szatyros szállítás leginkább rövidtávon jó. Vagy helyettesítheted a nyitott dobozos szállítást vele. Elvileg ugyan úgy működne.

 

A doboz címkézése

A dobozokat minden esetben érdemes, sőt kell is címkézni. Ez a címkézés a növények költöztetésénél még inkább érvényes. A címkén tudod jelezni, hogy melyik a doboz teteje, így még véletlenül se fordulhat elő, hogy a doboz megfordításra kerül és ezzel a mozdulattal összetörve a növényt.

 

A növények fényigénye szállítás alatt

A növények fény nélkül viszonylag sok időt bírnak. Csak gondolj bele, hisz éjszaka sincs fény, mégse pusztulnak el reggelre a növények. Viszont ebben az esetben inkább arra gondolok, hogy kibírják-e a dobozban az akár 13 órás költözést. Hanem inkább arra gondolok, hogy mennyivel korábban kerülnek a dobozba. Nagyon fontos, hogy a növények az utolsó dolgok egyike legyen, amit elcsomagolsz. És a dobozt csak a költözés előtt néhány órával zárd le. Nem fogja túlélni az a növény, ami egy zárt dobozban van több napig.
Természetesen, ahogy megérkeztél az új helyre, akkor a növények legyenek az elsők, ahol megnyitod a dobozt. Még akkor is, ha éjszaka kellős közepén érkeztél meg.

 

A szobanövények csomagolása 6 lépésben

A csomagolás első lépése, hogy ki kell választani, hogy miben lesz a szállítás: doboz vagy erős szatyor.

A második lépés, hogy a növényt behelyezzük a dobozba (vagy erősszatyorba). Ha a növény nagy, akkor csak egy kerüljön bele, ha kisebbek a növények és egy más mellett nem zavarják egymást, akkor többet is be lehet tenni egy dobozba.

A harmadik lépésben a megmaradt teret a kaspó szintjéig meg kell tölteni összegyűrt papírral, magazinokkal. Erre azért van szükség, hogy a mozgatás alatt a kaspók ne mozduljanak el, így a növények nem törik meg egymást.

A negyedik lépésben a dobozt lazán lezárjuk. Nem kell ragasztószalagot se használni. Ha erős szatyorba csomagoltuk el a szobanövényünket, akkor lazán meg kell kötni a fülét. Ügyelve arra, hogy a növény ne sérüljön.

Az ötödik lépés a címkézés. Minden esetben meg kell címkézni a dobozt, hogy tudd, hogy ezek nagyobb odafigyelést igénylenek.

A hatodik lépés a kicsomagolás. A doboz alját kell megnyitni és a dobozt felfele kell mozgatni. Persze, most megkérdezheted, hogy miért nem ott kell megnyitni, ahol lezártad. Ez azért van, mert így biztonságosabb a növény számára. Kevesebb a sérülés esélye. Ha több növény van a dobozban, akkor figyelni kell rájuk és a dobozt óvatosan felfele húzni. Erős szatyor esetén nem kell az alját elvágni. Viszont azt meg tudod tenni, hogy a szatyor falát legörgeted és a növényeket óvatosan kiemeled a szatyorból.

 

Költöztél már növényekkel? Te hogy oldottad meg?

~Kriszti

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .