A szobanövények és a költözés

A szobanövények és a költözés

A szobanövények. Valaki szereti őket, valaki csak „kötelességből” van velük. Ahol van, ott sokszor csak a gond van vele. Igen, akkor is gond van velük, amikor költöznöd kell. Miért? Mert a szobanövény egy élőlény, olyan, mintha a kutyád vagy a macskád lenne. Költözésnél különleges körülmény vár rá. Mivel él, és nem élettelen, egyszerűen nem csomagolhatod be csak úgy egy dobozba, mint egy könyvet. De mégis, akkor hogy költözzünk velük? És még az is hátráltató tényező, hogy általában nem egy vagy két darab van a lakásban, hanem sokkal több. Nagyon kettős a helyzet, mert nem bánhatsz vele úgy, mint az élettelen tárgyakkal, amiből sok van, mert még a költözés alatt is törődést igényelnek. És úgy sem tudsz bánni velük, mint a kedvenceiddel, mert ahhoz túl sok van belőle. Szükséged van egy kompromisszumos megoldásra.
A háziállatok különleges bánásmódot igényelnek. Ezzel nincs is túl nagy gond. Hisz nincs belőlük túl sok. Ezért tudsz fordítani rájuk különleges figyelmet, még a költözés alatt is. De mi a helyzet a növényekkel? Mégse ültetheted az összes növényt az öledbe és simogatod őket a költözés végéig.

Tapasztalatom nekem sincs a növények költözésével, így én is elolvastam néhány külföldi cikket. Aztán gondolkodtam, gondolkodtam, hogy most mi legyen. A külföldi oldalakon talált írások és technikák nagyon nem tetszettek. Tudod miért? Mert végtelenül bonyolult és időigényes lenne ezt így kivitelezni. Igen, azzal tisztában vagyok, hogy ez lenne a legbiztonságosabb út, de nekem ez túl sok lenne. Azokat a megoldásokat szeretem, amik egyszerűek és hatékonyak.

 

A szobanövények felkészítése a költözésre

A szobanövényeket is ugyan úgy fel kell készíteni a költözésre, mint saját magadat.
1. Minden növényt át kell vizsgálni, hogy nem beteg-e. Ezt a költözés előtt kéthéttel érdemes megtenni. Ha tudod és van időd, akkor a beteg növényeket kezeld. Ha úgy érzed, hogy a költözés napjáig nem fognak rendbe jönni, akkor azt tanácsolom, hogy minél hamarabb válj meg tőle.
2. A nagyobb szobanövények visszavágása. Ha van a lakásodban nagyobb növény, akkor vágd le a száraz ágakat és azokat, amelyek nagyon kiállnak a növény adott formájából. Nyugi, nem fog történni semmi a növénnyel. Ezt a költözés előtt 1 héttel érdemes megtenni.
3. A kerámia kaspóban lévő növények átültetése. Ezt akkor érdemes megcsinálnod, ha félted a kerámia kaspót. Ha az átültetés mellett döntesz, akkor figyelj arra oda, hogy a műanyag kaspó mérete megegyezzen a kerámia kaspóéval. Ezt is a költözés előtt egy héttel érdemes megtenni.
4. Öntözés. Az utolsó öntözés a költözés napja előtt 2 nappal legyen. Ha nem akarod mindened eláztatni, akkor jó, ha erre odafigyelsz.

 

A szobanövények költözése

1. Ha városon belül költözöl, akkor akár külön – külön is átviheted őket egyik helyről a másikra. Ekkor nem kell túlságosan körültekintőnek lenned, hisz az utazás se lesz több mint 2 óra.
2. Ha országon belül költözöl, akkor érdemes körültekintőnek lenni. Ezalatt arra gondolok, hogy figyelned kell, hogy a növényeket miben fogod szállítani, és hogyan fogod fixálni, hogy a kocsiban ne boruljanak el.
3. Ha külföldre költözöl, akkor már nagyon nehéz helyzetben vagy. (Én is ebben vagyok most.) Ha a költözésed megoldható kocsi, teherautó, kisbusz, vagy bármi más, akkor még jó. Mert itt is csak annyira kell odafigyelned, hogy a növényeket úgy csomagold el, hogy az út során stabilak maradjanak. De mi a helyzet, ha konténerrel fogsz költözni. Nos, ebben az esetben nem javaslom, hogy a növényeiddel együtt költözz. Egyrészt nem biztos, hogy túlélik az utat, másrészt, külön engedélyeket kell beszerezned. Mivel a növény egy élőlény, ami hordozhat különböző fertőzéseket, baktériumokat, így külön „útlevélre” van szüksége. Ez olyan, mint az állatok esetében.
A következő részben arról írok, hogy hogyan lehet szakszerűen becsomagolni és kicsomagolni a növényeket. És, hogy mire kell odafigyelni az út alatt.

Légy Te is Stresszmentes Költöző!

-Kriszti

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .