Hogyan állj neki a selejtezésnek?

Hogyan állj neki a selejtezésnek?

A selejtezés sose volt egy egyszerű dolog. Mert a selejtezés az elengedésről szól. Az elengedés pedig egy hosszabb folyamat. Viszont meg kell tanulni. Az elengedés különböző okok gátolják. Előző írásomban 3 okot mutattam be és adtam megoldást, hogy hogyan lehet áttörni ezeket a gátakat.
Meg kell értened, hogy a selejtezés nem egy 2 perces munka. Sok év alatt felhalmozott dolgokat kell átnézni. Ezért ez egy hosszabb folyamat. Ha csak hétvégén tudsz ezzel foglalkozni, akkor legalább 5-6 hétvégére szükséged lesz, mire a végére érsz.


Ahhoz, hogy a motivációd, a lelkesedésed kitartson a projekt végére szükséged lesz egy tervre. Ez a terv segít fókuszálni és motiválni, hogy a következő hétvégére is legyen benned elég szufla és kitartás. És mi lesz a jutalmad, ha a végégére érsz ennek a projektnek? Egy friss otthon. És azoknak a közösen eltöltött pillanatoknak az emlékei.
Ez egy nagy családi utazás. A párodnak és a gyerekeknek is részt kell venniük ebben az utazásban. A párodat is be kell vonni a selejtezésbe, lomtalanításba. Biztos vagyok benne, hogy neki is van olyan területe a lakásban (szerszámok között, udvar), ami hozzá tartozik. Lesznek olyan részek, amikor külön-külön haladtok, viszont lesznek olyan részek, hogy együtt csináljátok. Ha a gyerek(ek) még kicsik és nem tudnak egyedül tevékenykedni a birodalmukban, akkor segíts neki(k). Magyarázz, támogasd, de ne helyette tedd meg. Ezek az ő döntései lesznek. Elsőre nem tűnik túl jó projektnek, de hidd el, hogy nagyon nagy élmény lesz, amikor találtok egy régen elfeledett kincset, amiről eszetekbe fog jutni a története. Lehet, hogy ez a kincs végül a kukában landol, de akkor is okozott számotokra néhány boldog pillanatot.

Volt olyan nyári szabadságunk a férjemmel, hogy a 2 hetet arra szántuk rá, hogy az udvart, a pincét az utolsó csavarig átmozgattuk. Kitaláltunk új rendszereket, selejteztünk. Nagyon kemény volt, mert reggel 9-től délután 4-ig pakoltunk, válogattunk, selejteztünk. A második hét végére teljesen kifáradtunk. Érdemes volt fáradozni, mert minden a helyére került. Méret szerint osztályoztuk a csavarokat, így később sokkal gyorsabb volt a szerelés, mert fejből tudtuk, hogy minek hol van a helye. Jól gondolod, a munkahelyünkön nagyon ufónak néztek minket, hogy mi nem nyaraltunk a szabi alatt, hanem lomtalanítottunk. Ja, és nagyon sok mindent kellett kidobni. A kidobandó dolgok nagy részét nem lehetet csak úgy a kukába dobni. Így utánfutóval el kellett vinni a hulladékudvarra. Nagyon jó móka volt. Mi nagyon élveztük.

 

Hogyan állj neki a selejtezésnek?

Hozzáállás

Változtasd meg a hozzáállásodat. Ne úgy gondolj a selejtezésre, mint egy nyűgre. Hanem úgy, mint egy nagy családi vakációra. Ha vakációra megy a család, akkor az nem egy hétköznapi dolog. Új környezet, út étkek, új helyek. A pakolászás, lomtalanítás is pont ilyen. Hisz az is előfordulhat, hogy annyira belelendültetek a pakolászásba, hogy még másnap is folytatni szeretnétek. És akkor épp a hálószobában lévő dolgok voltak a soron, akkor új fekhelyet kell találni éjszakára. Vagy a nagy rumli közepén kell aludni. És ezt a dolgot a gyerekek is biztos, hogy élvezik.
Ha együtt csináljátok a gyerekekkel, akkor bennük is kialakul egy pozitív dolog a selejtezéssel kapcsolatban, hogy ez egy jó móka. Később, amikor felnőtté válnak és lesz saját családjuk, akkor ezt a hozzáállást fogják tovább vinni.
Fontos, hogy egységben gondolkodj. Ne vállalj mindent magadra. Nagyon nehéz lesz. Csináljatok mindent együtt.

 

Beszerezendő dolgok a selejtezéshez

Csak úgy, mint ha egy költözéshez készülnél elő. Érdemes beszerezni különböző méretű szemetes zsákokat, dobozokat. Szükség lehet még ollóra, ragasztószalagra és zsinórra.

 

Selejtezési elvek

A selejtezést ne szobánként, hanem kategóriánként csináld. Először a ruhákkal kezd el. Ez az a kategória, ahol a legkönnyebben és a leggyorsabban meg tudod állapítani, hogy az adott darabra szükséged van-e vagy sem. Az apróbb, személyes tárgyakat (mint a fotók, emléktárgyak) a végére kell hagyni. Mire ennek a végére érsz, már rutinos leszel az elengedésben. És sokkal könnyebben tudsz majd dönteni.

Első lépés: Szétválogatás
Amikor hozzáfogsz a selejtezéshez, akkor először két kupacban gondolkozz: MARAD – NEM. A „MARAD” kupac szimbolizálja azokat a dolgokat, amire szükséged van. Míg a „NEM” kupac azt, hogy amit vagy kidobsz vagy elajándékozol. De ezzel csak a végén kell foglalkozni.

Második lépés: Visszapakolás
A „MARAD” kupac visszapakolása a megfelelő helyre.

Harmadik lépés: a „NEM” kupac szétválogatása
Csak akkor, amikor visszapakoltad a helyére a „MARADÓ” kupacot, csak akkor kell elkezdeni a „NEM” kupac szétválogatását további két kupacra: ADOMÁNY és SZEMÉT.

 

A következő részben a könyvek seljtezéséről olvashatsz.

Légy Te is Stresszmentes Költöző!

Üdv, Kriszti

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .