Hogyan segíts az időseknek a lomtalanításban?

Hogyan segíts az időseknek a lomtalanításban?

 

Lomtalanítás… egyszerű vagy nehéz feladat?

Ismered-e azt az érzést, hogy “minden nagyon fontos, lehetetlenség bármit is kidobni”?

Ha költözés előtt állsz, akkor a lomtalanítás és a szortírozás kötelező. A költözés egy remek alkalom arra, hogy egy kicsit könnyebb legyen az életed.

De ma nem a költözéssel kapcsolatos lomtalanításról írok ma neked. Hanem arról a szortírozásról és lomtalanításról írok neked, amit akkor kell megtenni, ha haláleset történik. Sajnos ez nem egy egyszerű dolog. Főleg, ha idős emberekről van szó.

Amikor haláleset történt a családban, akkor az özvegy megkért, hogy segítsek neki a selejtezésben. A temetés után néhány hónappal döbbent rá, hogy az évtizedek alatt mi mindent halmoztak fel. És igazából, már nem is nagyon emlékszik, hogy milyen tárgyak, dolgok vannak. Ez a felismerés adott számára egy lökést, hogy cselekedni kell, mert ez az állapot nem maradhat így tovább. Természetesen, segítettem. Igen, az indító lökés megvolt, viszont azt te is tudod, hogy a lomtalanítás nem egy kétperces dolog. Ezért arra is oda kellett figyelnem, hogy a lomtalanítás végére is érjünk, ne csak elkezdjük.

 

Miért nehéz az időseknek a lomtalanítás?

Időskorban már nagyon nehéz az elengedés. Főleg olyan tárgyak esetén, amihez szép boldog emlékek kapcsolódnak. Gondolj csak bele, hogy most is „fiatalon”, mennyire nehéz elengedni az emlékeket.

De nem csak azokat a dolgokat nehéz elengedni, amihez emlék fűződik. Az idősebbek sokszor sok olyan dolgot is megtartanak, amire „majd egyszer” lesz szükség. Biztos, hogy már te is sokszor kérdezted tőlük, hogy ez miért van. Hogy megértsd, az ő gondolkodásmódjukat vissza kell repülnöd az időbe.

Amikor a mostani idős korosztály fiatal volt, akkor az életkörülmények nem voltak ennyire jók. Igen, most nagyon jó életkörülmények vannak. Az ő idejükben nem volt mindig minden elérhető. Régen, ha probléma adódott, vagyis elromlott valami, és megoldást kerestek, akkor az áruházakban nem kínáltak egyszerre több terméket, ami megoldja a problémájukat. Sőt, volt olyan helyzet, hogy egyáltalán nem volt termék az áruházakban. Vagy, ha volt is termék, akkor nagyon drága volt és elérhetetlen. Ekkor jött a jó öreg józan paraszti ész, és megpróbáltak megoldást csinálni abból, ami otthon volt a ház körül. Ezért halmoztak fel annyi mindent maguk körül mert nem lehetett tudni, hogy mit mire lehet később felhasználni. Úgy gondolják, hogy ez még most is jellemző, így nem tudnak elszakadni ettől a szokásuktól. Abban az időszakban nem volt más megoldásuk, mint mindent begyűjteni, amit lehet.

Nagyon nehéz megváltoztatni a gondolkodásmódot és a hozzáállást, amikor fiatal korban más körülmények voltak. A mi világunk egy rohamosan fejlődő, amivel még nekünk is nagyon nehéz lépést tartani. Ezért nem várhatjuk el, hogy nagyszüleink mindent megértsenek a mai világ történéseiből. Ránk van szükségük. Ezért gondoltam arra, hogy mutatok neked egy 3 lépéses gyakorlatot, amivel te is segíteni tudsz a nagyszüleidnek. Ha teheted, akkor ne várj a lomtalanítással és a pakolással, amíg haláleset történik. Hidd el, akkor még nehezebb minden.

 

Hogyan segíts az időseknek a lomtalanításban 3 lépésben

Az időseknél a lomtalanítás egy hosszabb folyamat. Náluk nem történik meg minden egyik percről a másikra. Időre van szükségük, hogy átgondolják, átértékeljék az eddigi életüket. Számukra nagyon nehéz megválni a megszokott tárgyaktól, amihez érzések kapcsolódnak. Több évig élnek ugyanabban a környezetben. Mindent megszoktak, a változások nagyon nehezek. Ezért támogatni kell őket ebben a folyamatban. Természetesen, mivel nehezebb számukra a változás, ezért sok türelem kell hozzájuk

 

  1. Lépés: Beszélgess velük a lomtalanításról!

Azt már fentebb olvastad, hogy a lomtalanítás az idősebbeknél egy nagyon hosszú folyamat. Ezért az első lépés az, hogy csak beszélgess velük. Amikor együtt vagy a nagyszüleiddel, akkor mindig szánj rá egy kis időt, hogy beszélgettek a lomtalanítás fontosságáról. A beszélgetés azért fontos, hogy felébredjen bennük a belső indíttatás. Addig nem tudsz mit tenni, amíg ők belülről nem érzik, hogy tényleg cselekedniük kell. Ezért lehet, hogy nagyon sok idő fog eltelni az első beszélgetés és az első fizikai lépés között. Légy türelmes, és biztosítsd őket, hogy rád bármikor számíthatnak.

 

  1. Lépés: Egyszerre csak 1 lépést tegyél meg!

Figyelj oda, hogy amikor már megértették a lomtalanítás fontosságát, akkor mindig csak egy lépést tegyetek. Nem szabad egyszerre mindent. Számukra nagyon nehéz megélni a változást. Ezért egyszerre csak kis változást kell belevinni az életükbe. Ha azt már megszokták, akkor jöhet a következő kis lépés.

Ha megérett bennük, hogy igen szeretnék megtenni az első lépést, akkor én először a fürdőszobát javaslom. Itt van a legkevesebb emlék. Itt érzik legkevésbé, hogy változik a környezetük. Nem szabad semmit sem erőltetni és hirtelen nagy látványos dolgokat csinálni.

 

  1. Lépés: Szervezz a gyerekeknek Kincsvadászatot!

A következő szint az, amikor már a gyerekeidet is be tudod vonni a lomtalanításba. Ha a nagyszülők már lendületben vannak, és már nem nyűg a lomtalanítás, hanem valami izgalmas kaland, akkor jöhetnek a családi programok. A gyerekek számára nagyon nagy élményt jelent egy ilyen Kincsvadászat. A közös programok erősítik a családi kapcsolatokat és kötelékeket.

 

Ha élnek még a nagyszüleid, szüleid, akkor szervezd meg ezt a programot. Hidd el, hogy nekik is jól fog esni, és a közösen fogtok eltölteni minőségi időt.

Jó szórakozást! 😉

~ Kriszti

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .