Így költözz környezettudatosan!

Így költözz környezettudatosan!

Nyár folyamán egy olvasómtól jött az ötlet a környezettudatos költözésről. Előtte is foglalkoztatott már a gondolat, de valahogy mindig jött valami más. De most már nem kereshettem több kibúvót. Meg kell ismernem a költözés környezetbarát oldalát. Ahogy időm engedte, folyamatosan olvastam, tanultam. A kutatások alapján meg kell, hogy mondjam, hogy ez a téma egyszerre egyszerű és összetett. Emiatt nem is fogom tudni csak egy bejegyzésbe összefoglalni az eddigi kutatásaimat. Sőt, van egy olyan oldala (erről most még említést se akarok tenni), amihez el kell olvasnom 1-2 könyvet. 😉

Először nézzük a környezettudatos költözés egyszerű oldalát. Ha te is felszisszentél, mint én, amikor meghallottad, hogy környezettudatosan költözni, akkor meg kell, nyugtassalak. Ez a téma sokkal egyszerűbben kivitelezhető, mint elsőre gondolnád. Sőt, a legtöbb dologgal már te is találkoztál itt a blogon.

 

Selejtezz költözés előtt!

Itt kezdődik minden. Ha költözés előtt van időd és lehetőséged, akkor azért tedd meg, ha nincs, akkor meg azért. Ha szelektálsz, akkor csak azokkal dolgaiddal fogsz költözni, amelyekre tényleg szükséged van. A legfontosabb dolgaidhoz kevesebb dobozra lesz szükséged, kevesebb alkalommal kell majd fordulni a kocsival/teherautóval. Minden kevesebb lesz. Sőt, maga a költözés is gyorsabb lesz.

Ha még bizonytalan vagy, hogy hogyan kell elindulni a selejtezés útján, akkor kezd itt és itt.

A selejtezéshez szorosan kapcsolódik a garázsvásár. A garázsvásárra azért lehet szükséged, hogy az életedből kiselejtezett dolgokat tovább add másoknak alacsony áron. A garázsvásárról, hogy mi ez és miért jó dolog itt és itt olvashatsz.

 

Pakolj Öko dobozba!

Ha már megtörtént a selejtezés, akkor jöhet a dobozolás. A doboz beszerzésénél figyelj arra, hogy újrahasznosított papírból készüljön. De akkor is környezettudatos vagy, ha kölcsöndobozokkal költözöl. Költözés után pedig arra figyelj oda, hogy a rengeteg doboz, ami kipakolás után keletkezik, hogy hova kerül. A legjobb, ha tovább tudod adni a következő költözőnek, de az is egy megoldás, ha egy szelektív hulladékgyűjtő szigetre viszed el és ott dobod ki.

 

Használj Erős Szatyrot!

Az egyik kedvencem az Erős Szatyor. Az erős szatyor kiválthatja akár a dobozokat is. Erről itt írtam korábban. Minden méretű műanyag zsák helyett is kiváló.

 

Pakolj a ruháidba!

Ha már túl vagy a selejtezésen, akkor biztos találtál néhány olyan ruhadarabot (pulcsit, pólót, zoknit), amit már csak kidobni lehet. Ne dobd ki, használd fel újra a költözésnél. Mégpedig a törékeny tárgyak elpakolásához. Ezzel kiváltod a pukkanós fóliát. A páratlan zoknikról itt írtam.

 

Takaríts környezetbarát eszközökkel!

Az új otthonad és a régi otthonodat is ki kell takarítanod. Használj törlőnek régi pamut törölközőt, pulcsit, pólót. Vágd fel őket kisebb darabokra. A tisztítószereidet is leválthatod környezetbarátra. Az egyik legismertebb az ecet és a szódabikarbóna.

 

Ezt az öt ötletet gondolatébresztőnek szántam. Szeretném, ha te is egy kicsit másképp kezdj el gondolkodni. A lista messze nem teljes, ez az első lépés egy hosszú úton.

 

Ha te már régóta ezen az úton jársz, és további tippjeid lennének, akkor oszd meg velünk.

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .