Miért nehéz a selejtezés?

Miért nehéz a selejtezés?

Még mielőtt elkezdenéd a selejtezést, valamit meg kell tanulnod. Ez nem más, mint a tárgyak elengedése. Legyen az egy könyv vagy egy régi „nemszeretem” emléktárgy. Először ezzel a gáttal kell megküzdened. Ha túl lépsz ezen, akkor a selejtezés sokkal hatékonyabb lesz.

A selejtezés azt jelenti, hogy lesznek olyan tárgyak, emlékek, amit el kell engedni és meg kell szabadulni tőlük. Az elengedés miatt nehéz a selejtezés. Nehéz elfogadni, hogy az, amit egyszer megszereztünk már nem lesz többé a miénk, hisz ki kell dobni.

 

Neked miért nehéz elengedni a tárgyakat?

(1) Mert pénzt adtál érte?
(2) Mert emlékek fűződnek hozzá?
(3) Mert gyűjtögetsz?

Az elengedés három okból is nagyon nehéz. Egyrészt azért, mert amiért egyszer pénzt adtunk, attól nagyon nehezen tudunk megválni. Már csak elvi okok miatt. És ez így rendben is van. Maximálisan meg tudom érteni. Viszont ebben az esetben el kell gondolkodnod. Minden esetben csak olyan dolgokért adtál-e ki pénzt, ami fontos és szükséges volt? Tudatos vásárló voltál?
Tudatos vásárló az, aki csak olyan dolgokat vesz meg magának, amire 100%-ban biztos, hogy most vagy a közeljövőben szüksége lesz. Nem, nem vásárolunk a távoli jövőnek. A távoli jövő annyira messze van, hogy szinte el sem lehet képzelni, hogy mi lesz akkor. Hisz, a mindennapjaink is pillanatok alatt változnak. Csak gondolj bele, a 2000-es évek elején mennyibe került egy normál képcsöves tv. És most mennyi? A sima képcsöves tv-től már mindenki szabadulna. Még 20 év se telt el és hatalmasat változott a világ. Ezért nem érdemes a távoli jövőre vásárolni. Egyszerűen nem tudod, hogy mi fog történni.
Ha eddig nem voltál tudatos vásárló, akkor biztos, hogy felhalmoztál magad körül olyan dolgokat, amire igazából nincs is szükséged. Vagy csak a vásárlás pillanatában volt rá szükséged, és annak már 10 éve.
Ha számodra azért nehéz elengedni a tárgyakat, mert pénzt adtál értük, akkor kapcsold át az agyadat. Hogyan? Nagy selejtezést kell csinálnod az otthonodban. Mindentől meg kell szabadulnod, amit legalább 2 éve nem használtál. Legyen az ruha, háztartási eszköz, minden. Ha végeztél a selejtezéssel, akkor tudatosul benned, hogy mennyi mindenért adtál ki pénzt, teljesen feleslegesen. Így, amikor találkozol a megszabadulandó mennyiséggel, akkor döbbensz rá, hogy pazaroltál. Ekkor hozz meg egy döntést, hogy attól a pillanattól kezdve tudatos vásárló leszel és minden vásárlás alkalmával mérlegelsz, hogy valóban szükséged van-e erre a dologra, amit éppen meg akarsz venni.

 

A másik ok, amiért nehéz az elengedés az az, hogy az adott tárgyhoz emlékek fűződnek. Az emlékekkel kapcsolatos tárgyaktól a legnehezebb a megválás. Viszont az emlékek a múltat szimbolizálják. Ha túl sok régi emlék vesz körül, akkor nem marad hely a jelennek és a jövőnek az otthonodban. A selejtezés során ki kell választani, hogy milyen emlékek azok, amik a legkedvesebbek számodra. Azokat tartsd meg, de a többitől meg kell szabadulnod. El kell fogadnod, hogy nem csak a múltat el kell engedni és a mostban kell élni. Ha a régi emlékek vesznek körül, akkor kizárod a jelent.

 

A harmadik ok, amiért nehéz az elengedés az az, hogy az adott tárgyra biztos, hogy szükség lesz a jövőben, így kidobás helyett megtartod. Ott van benned a félelem, hogy ha most kidobod, akkor biztos, hogy holnap szükséged lesz rá. Lehet, hogy bele is futottál ilyen helyzetben és ezért határoztad el magadban, hogy de márpedig te mindent meg fogsz tartani, hogy még egyszer ne kerülj ilyen helyzetbe. Viszont ezzel a hozzáállással saját magadat ejted csapdába. Nagyon rövid idő alatt olyan lom-készleted lesz, hogy el sem tudod képzelni. Amikor elkezdesz gyűjtögetni azzal a hozzáállással, hogy ez még jó lesz majd valamire, akkor válsz igazi gyűjtögetővé. Egy idő múlva már nem is fogod tudni, hogy mi vesz körül téged. Ha felmerül egy probléma, akkor nem fogod tudni megoldani a saját készletedből, mert nem fogsz rá emlékezni, hogy mi van. Ezért elindulsz egy beszerző körútra. Viszont a kacatokat, lomokat továbbra is gyűjtögeted. Mi erre a megoldás? Meg kell fordítanod a gondolkodásodat. Az elmédet ne arra programozd, hogy halmozza a dolgokat, hanem azt tanítsd meg neki, hogy hogyan tud kreatív megoldást találni az adott problémára.
A tudatos gyűjtögetés nem tartozik ide. Tudatos gyűjtögetésnek számít az, ha az adott tárgyakkal célod van. Néhány éve ki akartam próbálni, hogy milyen az üvegfestés. Csak úgy. A festéket megvettem, viszont nem akartam az üveget is megvenni. Ezért az ismerősöket megkértem, hogy gyűjtsenek nekem befőttes üveget. Így ezeken az üvegeken tudtam gyakorolni. Volt olyan befőttes üveg, amiből később váza lett.

 

Fel kell ismerned magadban, hogy az elengedés számodra miért nehéz. Ha sikerült, akkor dolgozz azon, hogy írd felül a régi szokásodat. A selejtezés akkor lesz sikeres, ha legyőződ a régi szokásaidat.

 

Korábban írtam egy cikket, hogy hogyan tudsz segíteni az időseknek a lomtalanításban. Szerintem ez a dolog szervesen kapcsolódik ide. Hisz, ha te megtanulod, akkor a szüleidnek, nagyszüleidnek is tudsz segíteni.

 

A következő részben arról lesz szó, hogy hogyan kell nekiállni a selejtezésnek.

 

Légy Te is Stresszmentes Költöző!

~ Kriszti

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .