Hogyan válaszd ki a költözés időpontját?

Hogyan válaszd ki a költözés időpontját?

A bevezető részben már utaltam rá, hogy a költözési előkészületek egyik feladata a költözés időpontjának a meghatározása. Mondhatjuk úgy is, hogy a költözés nulladik lépése. Ó, igen, hányszor hallottam már, hogy ez nem fontos, majd menet közben kialakul. Na, ezt a hozzáállást nem szeretem. Tudod, hogy miért? Mert pont ebben a pillanatban engedted ki a kezeidből az irányítást. Ebben a pillanatban keredik felül rajtad a költözés Démona. Ő lesz az, aki meghatározza minden egyes lépésedet a következő időszakban. És akkor ne csodálkozz azon, ha stresszes vagy és képtelen vagy fontos döntéseket meghozni.

Most akkor kanyarodjunk vissza az eredeti kérdéshez, hogy ma miben is fogok neked segíteni. Ma meg fogod tudni határozni a költözésed időpontját. Hogy hogyan? Együttgondolkodással. Kérdéseket fogok feltenni, amire válaszolnod kell. És a válaszaid alapján rávezetlek a legjobb időpontra.

Miért fontos a költözés időpontja?
Először azt nézzük meg, hogy miért fontos tudnod már a költözés elején, hogy mikor fogsz dolgozni. Megint arra kérlek, hogy gondolkodj egy kicsit velem.
Ha tudod a költözésed időpontját, akkor biztos, hogy tudsz találni megfelelő költöztetőt. Előre tudsz szólni a főnöködnek, hogy a költözés utolsó napjaira szabadságot szeretnél kivenni. Tudsz szólni a barátoknak, családnak, hogy mikor kell majd segíteni neked.
Sőt, már előre tudsz egy kicsit dolgozni a hivatali ügyintézéssel kapcsolatban. Még költözés előtt el tudsz menni a közműszolgáltatókhoz, és jelezni tudod feléjük, hogy melyik nappal fogsz kijelentkezni abból a lakásból. Így pénzt tudsz spórolni magadnak azzal, hogy feleslegesen nem fizeted a rezsit.
Hogyan válaszd ki a költözés időpontját?
Van néhány kérdésem, amivel tudok segíteni neked, hogy meghatározd a költözés időpontját.

Az első kérdéskör arra vonatkozik, hogy meg tudd állapítani, hogy hétvégén vagy hétköznap lesz-e a költözés:

  • Meg tudod-e oldani barátok nélkül a be- és kipakolást? (Válaszod: IGEN/NEM)
  • Tudsz-e szabadságot kivenni? (Válaszod: IGEN/NEM)
  • Van-e rá anyagi kereted, hogy a költöztetőtől “bérelj” segítséget? (Válaszod: IGEN/NEM)
Ha mind a három kérdésre “IGEN” a válaszod, akkor tökéletes nap lehet a hétköznap. Hétköznap a költöztetők is egy kicsit olcsóbbak is.
Van-e a válaszaid között akár egy “NEM” is? Ebben az esetben a hétvégi költözést javaslom. Talán meg tudod csinálni, hogy egy hosszúhétvége legyen belőle.
Ha úgy döntesz, hogy barátra lesz szükséged a költözésnél, akkor figyelj arra oda, hogy vele is időben egyeztesd le.
Ha a hétvége lett a befutó, akkor mindenképen egy szombati napot válassz. Így még marad a “vasárnapod”, hogy elkezd a kipakolást.
Menjünk tovább egy másik fontos kérdésre, hogy mennyire sürgős a költözés.
Igen, ezt is nagyon fontos tudni. Gondold végig, hogy van-e különösebb oka a sietésnek.
Milyen okok lehetnek a sietésre:
  • jelenlegi lakásszerződés lejár, és nem lehetséges a hosszabbítás;
  • új munkahelyen való kezdés, ami költözéssel jár;
  • egyéb.
Ha átgondoltad a helyzetedet, és azt látod, hogy igen, sürgős a költözés, akkor igyekezz. Nézd meg, hogy melyik dolog miatt kell sürgetned a költözést és annak mi a határideje. Ha azt látod, hogy 3 heted van a teljes költözésre, akkor egy kicsit magasabb fordulatszámra kell kapcsolnod. Viszont vigyázz, ne kapkodj!
Ha végig gondoltad és azt látod, hogy nincs hova sietned, akkor tervezz be egy 7 hetes időszakot a költözésre (Ehhez az időszakhoz már készítettem egy tervezőt, itt tudod letölteni.). Ez az időszak elég tág, hogy minden beleférjen “kényelmesen”, már amennyire egy költözés lehet kényelmes, viszont van kerete. Ha a 7 hetes időszakot választod, akkor kezd el a tervezést a következő hét hétfőjével. Igen, még akkor is, ha hétfőn olvasod ezeket a sorokat.
A költözésed a hetedik héten lesz. Ha hétköznap költözöl, akkor pénteken, ha hétvégén, akkor szombaton.
Meg is találtuk közösen a tökéletes időpontot a költözésre. Most már csak annyit kell tenned, hogy elkezded egyeztetni az időpontot a barátokkal, főnököddel, költöztetőkkel. Azzal, akire szükséged van. 🙂

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .