A költözés titka

A költözés titka

Elgondolkodtál már azon, hogy mit jelent számodra a költözés?

Mindenkinek mást jelent. Valakinek a boldogságot, hogy végre egy jobb, nagyobb helyre költözhet. Van, akinek szomorúságot, mert kényszerből kell mennie. Teljesen mindegy, hogy melyik csoportba tartozol, a költözés nem egy mozdulat, hanem egy folyamat. Igen, pont ez a titok: a költözés egy folyamat.

A költözés nem egyik pillanatról a másikba következik be. A kezdete ott van, ahol eldöntötted, hogy neked új élettérre van szükséged. A vége pedig ott van, amikor az új otthonodban otthonosan berendezkedtél és minden a helyére került. Tehát, helyén való az az állítás, hogy ez egy folyamat. Ha ez egy folyamat, akkor meg kell ismerned. Ahhoz, hogy felkészült legyél, ismerned kell a folyamatot.

A költözés három nagy szakaszból áll. Ezek a nagy egységek. Az első szakasz a költözés előkészülete. A második szakasz maga a költözés. Míg a harmadik szakasz a költözés utáni időszak. Mindegyik szakasznak megvannak a maga sajátosságai. Ezeket fogom most neked bemutatni.

A költözés előkészülete

Azt már tisztáztuk, hogy a költözés egy folyamat. Vagyis időben is tervezhető dolog. A stresszmentes költözéshez tervezés kell. De ahhoz, hogy tudj tervezni, ismerned kell a mérföldköveket.

A költözés előkészület az egyik leghosszabb szakasz. Több állomása van, amit ha kihagysz, akkor nagyon sűrű és stresszes napjaid lesznek a költözésnél.

Az előkészület állomásai:

 • A költözés időpontjának meghatározása
 • A költöztető kiválasztása
 • A hivatalos iratok rendszerezése, szelektálása
 • A teljes lakásod/élettered szelektálása
 • A költözéshez szükséges pénzügyi terv elkészítése

Ebben a szakaszban még kell foglalkoznod olyan dolgokkal, hogy dobozok beszerzése, pakolás, dobozolás. Először magadat, a családodat és az életteredet kell felkészíteni a költözésre. Minden csak ezután jön.

Nagyon fontos, hogy már ebben a szakaszban kitaláld, hogy mikor fogsz költözni. Ha tudod ezt a dátumot, akkor tudsz egyeztetni a költöztetőkkel, és a szabadságodat is előre tudod jelezni.

A költözés előtt nagyon is szükséges a hivatalos iratok szelektálása. Tudod miért? Sokszor kérnek tőlem listát, hogy a költözés után hol kell bejelenteni a címváltozást. Nem vagyunk egyformák, így szinte lehetetlen megmondani, hogy kinek hol kell bejelenteni. Ezért van szükséged a saját listára. Ezt a listát úgy tudod elkészíteni, hogy a hivatalos iratok rendszerezése közben írod meg. Amit aztán már csak módosítanod kell. Hidd el, hogy nincs „csodalista”, amelyik tutira megmondja, hogy kinél és mit kell bejelenteni.

A költözés

No, ebben a szakaszban már egy kicsit sűrűsödnek a teendők. 🙂 Itt már tényleg a költözésre kell koncentrálni, hogy minden a legnagyobb rendben legyen. Elvileg már lelkileg és fizikailag is felkészültél a költözésre. Fizikai értelemben arra gondoltam, hogy megtörtént a szelektálás minden téren.

Először is a költözéshez szükséges eszközöket kell beszerezni. Olyan eszközök kellenek, amibe tudsz pakolni, segít a csomagolásban.

Én ezekre gondoltam:

 • doboz
 • olló
 • erős szatyor
 • szemetes zsák: erős és gyenge
 • vastag ragasztó szalag.

A doboz kérdés… sokszor a költözést mindenki csak dobozokkal tudja elképzelni. Viszont nekem erre van egy másik javaslatom. Mi lenne ha, valami sokkal egyszerűbb és praktikusabb dolgot ajánlanék. Ez lenne az erős szatyor. Ennek előnyeiről itt írtam korábban.

Doboz helyett, erős szatyor

A doboz akkor jó, ha külföldre költözöl. Külföldi költözés esetén csak ebben szabad gondolkodni. Erről pedig, itt írtam egy összefoglalót.

Miért kell kétféle szemeteszsák? Azért, mert két különböző funkciója lesz. Az erős szemetes zsákot zsáknak fogod használni. Ebbe pakolsz majd minden olyan dolgot, ami puha, könnyű. Olyan dolgokra gondolok, mint ágynemű, törölköző, kabát, fehérnemű, stb. Könyveket és egyéb nehéz tárgyakat az erős szatyorba kell pakolni.

A költözés utáni szakasz, avagy a stresszmentes kipakolás

Ha ebben a szakaszban vagy, akkor szuper izgatott vagy. Hisz végre az új otthonodban lehetsz. Viszont, vár még rád egy hatalmas feladat, a kipakolás. Talán, ez az egyik legnehezebb szakasz.

Hisz az elején, amikor még csak a szelektálást végezted, akkor hajtott a vágy, az izgatottság, hogy mindjárt-mindjárt költözni fogsz. Amikor a költözésre gondoltál, akkor majd kicsattantál, olyan sok adrenalin munkálkodott benned. És úgy érzed, hogy ebben a szakaszban, a költözés utánra már nem maradt lendületed és energiád. Ezért nagyon fontos, hogy még az előkészület fázisában megtervezd a kipakolást is. Igen, tudom, hogy ez így egy kicsit nagyon nehézkes. De nyugi, nem megoldhatatlan feladat. Csak néhány „trükköt” kell ismerned.

Ha kisgyerek, baba van körülötted, vagyis őket is érinti a költözés, akkor kipakolásnál velük kell kezdened. Számunkra nagyon fontos, hogy minél hamarabb újra a megszokott környezetben legyenek.

Amikor a gyerek szobájával elkészültél, akkor jöhet a közös tér. Az első és leggyorsabb a fürdőszoba. A fürdőszoba után jöhet a konyha, majd a nappali. A saját hálószobádat a sor végére kell tenned. Te egy kicsit jobban tolerálod, ha még néhány napig kupi van körülötted.

A kipakolást azzal tudod felgyorsítani, ha címkét használsz. A címkének nem kell bonyolultnak lennie. Csak azokat az információkat tartalmazza, amire a kipakolásnál szükséged van. Vagyis:

 • melyik szoba
 • sorszám

A sorszámra azért van szükség, hogy körülbelül vissza tudj emlékezni, hogy mi volt az, amit először pakoltál be és mi volt az, amit utoljára.

 

Most már ismered a költözés titkát. Látod, hogy mire vállalkoztál. Igen, nem lesz egyszerű feladat. És, én sem tudlak minden váratlan helyzetre felkészíteni. Viszont azt tudom, hogy ha nem készülsz fel, akkor a döntések, amiket a költözés közben fogsz hozni kihatással, lesznek az életedre.

 

 

A döntés a Te kezedben van, hogy ezen a folyamaton hogyan haladsz át. Lehetsz stresszes, ideges, vagy választhatod a kiegyensúlyozottságot. Amikor kiegyensúlyozott vagy, akkor minden sokkal egyszerűbb, jobb. Hogyan tudsz kiegyensúlyozott lenni? Úgy, hogy tervezel. És elfogadod azt, hogy a váratlan helyzeteket nem lehet betervezni, viszont számítanod kell rá.

 

Persze, nem vagyunk egyformák. Mindenkire más és más jellemző. De tudom azt, hogy ha tisztában vagy a kerettel, akkor gyorsabban és hatékonyabban tudsz haladni. Csak tőled függ, hogy a költözés milyen hosszú. Ha követed a „szabályokat”, akkor gyorsíthatod a folyamatot is.

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .