A jó stressz és a költözés (folytatás)

A jó stressz és a költözés (folytatás)

Most folytatom a jó és a rossz stressz belső harcát. Az előzőből kiderült, hogy mi a rossz stressz jellemzője. Megismerted azt, hogy a rossz stresszt arról tudod megismerni, hogy tehetetlen állapotba kerülsz. Ezt az állapotot képes vagy leküzdeni, és ki tudsz belőle jönni. Ehhez az kell, hogy cselekvésbe lendülj.
Tudom, hogy nagyon nehéz, egyrészt a tehetetlenség állapotát felismerni, hát még cselekedni. De meg kell próbálni. Ha már tudod, hogy mit kell „keresned”, akkor hamarabb észre fogod venni magadon. Sőt, talán, az a legjobb megoldás, ha megelőződ a dolgot. Már akkor cselekedj, ha még nem kerített hatalmába a rossz stressz.
Sokszor tapasztaltam saját magamon, hogy a distressz állapot néha később jelentkezik. Mire gondolok? Vegyük például a legaktuálisabb projektemet a 2016-os költözésemet. Mint mindig, most is nagy lelkesedéssel indultam el. Teljesen nyitott voltam. Örültem, hogy újra változás vár rám. Aztán volt egy-egy pillanat, amikor azt éreztem, hogy egy kicsit összecsapnak a fejem fölött a hullámok. Még a költözés gondolatától is kirázott a hideg. Felismertem, hogy épp most vagyok distressz állapotában, és ez az állapot nem vezet sehova. Így le tudtam nyugodni, elővettem egy papírt és leírtam, hogy miért lettem ideges és mit kell megcsinálnom.
Engem a költözés gondolata mindig feldob és feltölt energiával. Tudom, hogy vannak olyanok, akik már az első pillanattól kezdve frusztráltnak érzik magukat. Nekik nagyon jó az a módszer, amit az előző részben megemlítettem, a 4 lépéses módszer. Viszont mi van azokkal, akik csak néha, a költözéstől kívül álló ok miatt kerültek a distressz állapotába és ez kihat a költözésre is. Nekik tudom azt javasolni, hogy vegyenek elő egy papírt és írják ki magukból a költözéssel kapcsolatos frusztrációt.

 

Mi az eustressz és hogyan tudod előcsalogatni?

A jó stresszt más néven eustressznek hívják. Az eustresszes állapot az, amikor lebegést, pozitív belső nyugodtságot érzel magadban. Ahogy a rossz stressznek az adrenalin volt a párja, úgy a jó stressznek az endorfin a párja. Az endorfin hormon termelődése okozza a belső nyugalmat, a boldogságot. És, most ne gondolj arra, hogy holnaptól csokihegyeket fogsz megenni, hogy a költözés ne legyen stresszes. 😀

 

Hogyan tudod megtalálni az egyensúlyt?

Ahhoz, hogy a szervezet egyensúlyban legyen, szükség van a rossz és a jó stresszre egyaránt. Viszont az arány nem mindegy. Az egyensúlyhoz 1:3 arány szükséges. Vagyis, amíg egy distresszed van, addig be kell szerezned 3 eustresszt. Igen, az eustresszt be lehet szerezni, vagyis olyan tevékenységet kell végezni, amikor az endorfin hormon termelődik. Bagdy Emőke, az előadásában 5 tevékenységet mutat be. Ezek közül hármat írok le. Ez a három tevékenység kapcsolódik szorosan a költözéshez. De ez nem jelenti azt, hogy a másik kettőre nincs szükség. Épp ellenkezőleg. Mind az öt eustresszt forrást be kell iktatni az életünkbe, hogy megfelelő legyen az egyensúly, és ne tolódjon el csak az egyik irányába. Ezt azonnal megérted, amit megmutatom a jó stressz forrásokat.
A költözési időszak során a következő 3 forrásra biztos, hogy szükséged lesz:

Humor – Mozgás – Relaxáció

Mind a három tevékenység során endorfin termelődik a szervezetben, így csökkentve a rossz stressz ártalmas tevékenységét.

A harmadik részben, egyben a befejező részben arról fogok neked írni, hogy mi az az 1 distressz egység, amire szükséged van a költözés során. És pontosan mikor van rá szükség.

 

Légy Te is Stresszmentes Költöző!

~Kriszti

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .