Mire elég 100 ezer forint egy 73 nm-es lakás bebútorozásához?

Mire elég 100 ezer forint egy 73 nm-es lakás bebútorozásához?

A történet, amit most el fogod neked mesélni, még 2009 decemberében és 2010 januárjában játszódik. Így az az összeg mostra már nem érvényes, de az elvek megmaradtak. Ma is ugyan így csinálnám végig. Úgy olvasd el ezt a történetet, hogy saját helyzetedre tudd alkalmazni.

Húúú így elsőre biztos, hogy azt gondolod, hogy 100 ezer forint az rengeteg pénz. Persze, nagyon sok pénz. Amikor 73nm üresen vár arra, hogy otthont varázsolj belőle, akkor már nem tűnik soknak. Először én is megörültem, hogy jaj de jó, van pénzünk, lehet tervezni.

DE! Semmi nem ment egyszerűen. A tervezés elég gyorsan ment. Viszont a kivitelezés sokkal nagyobb nehézségekkel járt. Először készítettem egy gyors kézi alaprajzot a lakásról. Végig gondoltam, hogy mire van szükségem. Először az újbútor piacon néztem körül. Ekkor ért az első hideg zuhany. Miért? Volt 3 tök üres szoba, falak és padlók. Az árak pedig a csillagokban.

 

Amire szükségem volt a lakásban:

 • 3 db franciaágy
 • 1 db étkezőasztal
 • 4 db szék
 • min. 1 db szekrénysor
 • hűtő
 • mosógép

Érzed a minimáldizájnt? 😀  Éjjeli-szekrény, íróasztal, tv, mikró, stb. Ezek mind luxuscikkek voltak számomra. Arra kellett törekednem, hogy a legfontosabb dolgok meglegyenek, mire beköltözünk.

Tipikus panelba költöztünk. Ez azt jelenti, hogy a konyhában volt szekrény és tűzhely, így ezekre (szerencsére) nem kellett költeni.

Az új-bútor-piaci értéke ezeknek a bútoroknak (és most a mosógépet is és hűtőt is bútornak tekintem):

 • 3* 50 000 forint (egy franciaágyra kb. 50 000-t számolok) = 150 000
 • 1* 25 000 forint (étkezőasztal 4 székkel) = 25 000
 • 1* 80 000 forint (szekrénysor ára) = 80 000
 • 1* 50 000 forint (hűtő ára) = 50 000
 • 1* 50 000 forint (mosógép ára) = 50 000
  ÖSSZESEN:   355 000 forint

Akár hogy nézem, ez az összeg 3,5-szer több, mint ami rendelkezésemre állt. Eddig tartott az örömöm, hogy milyen sok pénzem van…

 

Vaterán használtbútor

Új bútor biztos, hogy nem lesz most a lakásban. Ha nem új bútor, akkor mi jöhet számításba? Bizony ám… csakis használt. Elkezdtem nézegetni a Vaterát (akkor még ez volt az egyik legnépszerűbb oldal). Találtam is sok jó dolgot. És az árak se voltak olyan hűű de magasak.

Először az 1 forintos aukciókat figyeltem. Ki az, aki 1 forintért eladja a bútorait? Az, akinek nagyon sürgős.

 

A következő napokban figyelgettem a Vaterát. És igen sikerem volt. Egy pesti srác kiárusította a lakását. Mindenre, ami mozdítható volt, lehetett licitálni. Néhány bútorra én is elkezdtem licitálni. Ohh, lehet, hogy még nem említettem, hogy akkor még Miskolcon éltünk. Vagyis a Budapest-Miskolc távolság nem is olyan kicsi, ha onnan kell elhozni a cuccokat. Persze, ezt is mérlegelnem kellett. Érdemes-e megtenni (oda-vissza) közel 400 km-t néhány olcsó darabért. A költségvetésbe ezt is bele kellett számolni. Szerencsém volt, mert az egyik barátunknak épp akkor volt dolga Budapesten. Így csak minimális üzemanyag-költséggel kellett számolnom.

Aztán körülnéztem a miskolci hirdetők között is. Reménykedtem abban, hogy a környéken is lesz még valakinek eladó bútora.

Így is lett. Találtam 2 db franciaágyat és 1 db szekrénysort és 1 db komódot és 2 db éjjeliszekrényt (!!!!). Az ár is nagyon vonzó volt, így azonnal befoglalóztam. Viszont nem tudtam azonnal elszállítani, mert a lakást csak 2 hónappal később kaptuk meg. Ezért minden eladóval külön kellett beszélnem, hogy igen, megveszem a bútorokat, de csak később fogom elszállítani. Na igen, ez a rész volt nagyon necces. Mert szegénykék már olyan gyorsan meg akartak szabadulni a dolgoktól, amilyen gyorsan csak lehet. Mégis, arra kellett kérnem őket, hogy várjanak türelemmel.

 

Amire elég lett a 100 ezer forintos keret

Gondolom, hogy már nagyon kíváncsi vagy, hogy hogy sikerült beosztanom azt a soknak nem mondható pénzecskémet. Máris megmutatom.

A budapesti kirándulás alkalmával sikerült beszereznem 1 db 140 cm-es franciaágyat –> 10. 000 volt az ára. Továbbá, 6 db széket 6. 000 forintért.

A miskolci körúton vettem 1 db 160cm franciaágyat –> 25. 000 forintért, aztán egy másik 160 cm franciaágyat, amihez ingyen járt két éjjeliszekrény –> 20.000-ért. A szekrénysort is Miskolcon vettem meg, az 15. 000 volt. Ja, és a komód 10. 000.

 

Összesítsünk:

 • franciaágy (140 cm) –> 10.000
 • franciaágy (160 cm) –> 25.000
 • franciaágy + 2 éj. –> 20. 000
 • 6 db szék –> 6.000
 • szekrénysor –> 20.000
 • komód –> 10. 000
  Összesen: 91. 000

 

Igen, jól látod. Még csak a bútorokat vettem meg és a keretem máris eltűnt.

A listámról még hiányzik:

 • étkezőasztal,
 • mosógép,
 • hűtő.

Ezt a 3 tételt 9000 forintból kihozni…hát… mit is mondjak, nagy szerencse kell hozzá. 🙂

 

Találkoztam a szerencsével

Ingyen hűtő?

Megkérdeztem a barátaimat, hogy van-e valakinek felesleges hűtője. Furcsa kérdés, mi? 🙂 És igen! Szerencsém lett! Ohh…jeee… 🙂 Az egyik ismerősünk épp lecserélte a régi hűtőjét egy újra. És a régi még működött. Így szeretettel megkaptuk tőle a régi kis hűtőjét.

Hűtő – PIPA!

 

Mosógép ingyen?

Valahogy szereznem kellett egy mosógépet, mert nem volt másra keretem.

Amikor az előző albérletembe beköltöztem, akkor ott nem volt mosógép. Megbeszéltem a tulajjal, hogy a kaució és egy havi lakbér fejében megveszem a mosógépet, és itt marad a lakásban. Így később, már nem kell vele foglalkozni. Nagyon kedves volt a tulajdonos, és azt mondta, hogy rendben. Neki nagyon tetszik az ötletem. Így megvettem a mosógépet.

Fél év múlva el kellett költöznöm abból a lakásból. Ebből a lakásból költöztem át az üres lakásba. A tulaj azt mondta, ha találok magam helyett másik albérlőt, akkor vihetem a mosógépet és egy havi kauciót is visszaad. Teljesen elakadt a szavam is. Most tényleg? Nekem adja a mosógépet, és még pénzt is ad? Tudod, hogy mi következett? Elkezdtem őrülten keresni. Nagyon nehéz volt találni valakit, aki év közben szeretne lakást váltani.

Sikerült új albérlőt találnom. El sem tudod képzelni, hogy mekkora volt az örömöm. Természetesen ez az időszak már bőven a költözésről szólt.

Ingyen kaptam mosógépet!!!! 🙂

Mosógép – PIPA!

 

Sőt, még pénzem is lett. 😉 Így lett miből megvenni egy étkezőasztalt is. És még a szállításra is futott. 😉

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .