5 kreatív tipp a ruhák árazására a Garázsvásáron

5 kreatív tipp a ruhák árazására a Garázsvásáron

Az elmúlt időszakban egyre többször fordultak hozzám azzal a problémával, hogy a ruhákat alig tudják eladni. Sajnos, a trend “igaz”. Olyan kort élünk, amikor a “mennyiségi-ruháknak” nincs divatja. Egyik szemszögből mondhatjuk azt, hogy ez nagyon jó. Hisz, egyre többen engedhetik meg magunak, hogy folyamatosan csakis új ruhákat hordjanak. 

Az általános garázsvásár árazásról itt írtam. 

 

 

A mennyiségi ruhák szerepe az életben, akkor és most

Amikor a garázsvásrról készítesz magadnak egy szórólapot, akkor már nem elég, ha csak felsorolod (Pl.: Lesz: ruha, gyerekruha, játék, szerszám, stb.). Ennek az időszaknak vég. De miért csökkent az emberek érdeklődése az olcsó használt-ruha iránt?

Ilyenkor szokott megszólalni benned a felhábordott éned: “Bezzeg, amikor az én gyerekeim kicsik voltak, alig volt lehetőségem olcsón sok ruhát vásárolni, akár magamnak, akár a gyerekeknek. Mi a gond a mai “fiatalokkal”?” Senkivel sincs semmi gond. A trendek jönnek mennek, míg a családok pénzügyi helyzete is sokat változik. Ilyenkor kell megnyugtatni a felháborodott énünket, és csatasorba küldeni a kreatív énünket. 😉

Gondolj csak vissza, hogy a te gyerekkorod már sokkal könnyebb volt, mint a szüleid vagy nagyszüleid élete. Neked már nem csak egy ünneplősöd volt és két pár cipőd. Hozzájuk képest nagyon nagy volt a gardróbod. De mégis hiányérzeted volt, mert nem mindig volt elég vagy megfelelő. A te gyerekkorodban talán még nagy becsben volt tartva az “örökölt” vagy “kinőtt” készlet, amit rokontól, szüleidtől, testvéredtől, családbaráttól kaptál. Ezért benned olyan agyi  válasz-reakciók alakultak ki, hogy ha van rá lehetőség, akkor ingyen vagy olcsón minél több ruhához szeretnél hozzájutni, mert csak ezt az egyetlen járható utat ismerted. Ez az érzés egy kis kettőséget okoz benned. Először is, hiddel, hogy még mindig sok olyan család van, ahol az “örökölt” vagy “kinőtt” készlet “életmentő” lehet. Nem kell rosszul érezned magad, ha te szívesen fogadod ezeket a készleteket. Márészt, azt is meg kell értened, hogy a “mai” fiataloknál, fiatal anyukáknál nincs az első helyen a mennyiségi ruhakészlet. Ők inkább a minőségi és tudatos vásárlók közzé tartoznak. Ha megérted a kettős érzéseidet, akkor könnyebb lesz megérteni a leendő vásárlóidat.

 

 

A mennyiségi ruhák célközönsége

Abba belegondoltál-e már, hogy te miért akarsz “megszabadulni” a ruháidtól?
– Talán azért mert meguntad;
– Vagy azért, mert változott a testsúlyod;
– Esetleg azért, mert most halt meg valaki a családban és úgy gondolod, hogy ez egy remek alkalom lenne “pénzt keresni”;
– Mert cikinek érzed a 10-, 15-, 20- vagy 25 éves fiatalkori ruháidat még mindig a szekrényedben tárolni, és titkon reménykedni, hogy majd jó lesz a gyerekeidnek, unokádnak. Hisz, te annak idején örültél, amikor nagynénid megajándékozott egy hadsegernyi ruhával. 😉

Egy dolog biztos, a garázsvásár sosem fog szólni a “holnaptól gazdag vagyok”. A garázsvásár csak egy kis kiegészítése a családi kasszának.

Ezek gondolt át. Nagyon fontos megértened magadat. Ha “nagyi” ruhái lesznek többségében kint a garázsvásáron, akkor senki sem fog belőlük vásárolni. Sőt, még elvinni sem, ha ingyen is adnád.

Amikor készíted elő a garázsvásárra a ruhákat, abba már belegontoltál-e, hogy te milyen darabokat szeretnél/akarnál megvásárolni egy garázsvásáron?

 

Egy garázsvásár ügyfelének mindig egy fő célja van:

Kincsre bukkani, és a legalacsonyabb áron elhozni. 

 

Érted és tudod, hogy mit jelent ez? Ha egy régi mesekönyved van, és a garázsvásárod vásárlójának pont ebből a könyvből meséltek gyerekkorában és évek óta keresi, akkor számára az a mesekönyv egy kincs, hajlandó érte fizetni is. Erről szól a garázsvásár. És emiatt nagyon nehéz a ruhákban megtalálni a “kincs” érzését. Ezért van szükséged a kreatív agyadra. 😉

 

 

A használt ruhák árazása garázsvásáron

Garázsvásár szervezésnél, ha nagyobb mennyiségű ruhád van, akkor nagyon nagy bajban érezhetnéd magad. De nem kell, mutatok néhány kreatív példát, ami segíthet, hogy jól sikerüljön a vásárod. 😉

Úgy gondolom, hogy talán ez az egyik legnagyobb kreativitást igénylő kategória.

 

1. Kilós ruhavásár – turi  (kb. 800 forint/kg)
Ha túl sok a láthatóan túlhasznált ruhád, akkor borítsd bele őket egy nagy tárolóba.
Hadd válogassanak a vevők, saját maguk.
Fizetés a pénztárnál.

 

2. Egységáras “kabátok” (kb. 1500 forint)
Ide azokat a dolgokat tedd be, ami nagyobb méretű: kabát, öltöny, dzseki, kosztüm, stb.

 

3. Drágább minőségi darabok (kb. 1000-1500 forint)
Ha van néhány minőségi darabod, akkor azt tedd külön.
Ha csak 5-10 darab van, az is szuper.
Ezeknek a daraboknak a márkáját és a méretét mindenképpen írd rá a szórólapra.
Lehet itt gyerekruha, férfi- vagy női ruhadarab.

 

4. Csomagok összeállítása (kb. 1200 – 1500 forint)
Ide összeírok néhány példát:
– Újszülött csomag: 5 db  (body/poló/nadrág)
– Lányos pólócsomag: 5 db
– Lányka őszi szett: 1 nadrág, 1 pulcsi, 1 póló, 1 pár zokni
– Fiús “játszós” szett (“játszós” szett = ami inkább udvarra, összekoszolásra tökéletes): 1 nadrág, 2 pulcsi, 2 póló
– Férfi barkács szett (barkács szett = olyan ruhák, amit nem sajnál az ember összekoszolni): 4 póló vagy 1 póló és 1 nadrágHa ilyen csomagokat állítasz össze, akkor mindenképp írd össze egy papírra a méreteket, és tedd a csomag elejére, hogy jól látható legyen.

 

5. Ingyen! 
Ha gyorsan el akarod tűnteni a készletedet, akkor ez az egyik legjobb megoldás.
Használhatod csalinak, hogy bevonzd az embereket.

 

Ha van időd és sok a ruhád, akkor kombináld ezeket a taktikákat. 🙂

 

 

Hova kerüljenek a megmaradt ruhák a garázsvásár után?

Amikor tervezed a garázsvásárt, gondoltál-e arra, hogy mi lesz azokkal a ruhákkal, amit nem tudsz eladni?
– Megtartod, mert jó lesz legközeledd;
– Megtartod, és újra a életed részévé teszed;
– Azonnal kidobod;
– Azonnal elajándékozod;

 

Arra figyelj, hogy azt, amit már egyszer kiselejteztél, azt ne tedd vissza az aktív háztartásodba.

Ha úgy döntesz, hogy jó lesz legközelebbre, vedd figyelembe, hogy ez akkor működik jól, ha a következő vásárod 1 hónapon belül lesz.

 

 

Neked milyen ötleteid vannak?

 

 

 

 

Okszimec Krisztina

Szia! Okszimec Krisztina vagyok. Stresszmentes költözést tanítok nőknek.

Vélemény, hozzászólás?

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .